Vlaams literair tijdschrift (2 jaargangen, 1920, 1921), was het leidend tijdschrift van de expressionnistische generatie. Het telde onder zijn medewerkers o.m.
E. de Bock, V. J. Brunclair, G. Burssens, M. Gijsen, W. Moens, P. van Ostaijen, K. van den Oever, P. Verbruggen.Het programma, door de socioloog Herman Vos geformuleerd, geeft de voorrang aan het ethische op het aesthetische en aan de gemeenschapskunst op de individualistische kunst. Gereageerd werd vooral tegen de woordkunst van de Van-Nu-en-Straksers, hun sociaal en politiek quiëtisme en sommige van hun decadente uitingen (Van de Woestijne, Teirlinck).
De bedoeling van Ruimte was niet, het voornaamste accent te leggen op literatuur en kunst, doch een dynamische en op de gemeenschap gerichte levensvisie te verdedigen en subsidiair de komende wereldorganisatie — na Wereldoorlog I — te dienen door middel van een op ethische, religieuze, sociale en politieke motieven steunende kunst. Ofschoon bekendheid met de Franse en de Engelse literatuur blijkt, is de Duitse invloed (o.a. „Die weissen Blätter”) overwegend.
DR R. F. LISSENS