Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 17-10-2024

RIJN-MAIN-DONAUKANAAL

betekenis & definitie

een ontworpen en in uitvoer zijnde waterwegverbinding tussen de Rijn en de Donau, waardoor het industriële West-Europa in verbinding gebracht zal worden met het agrarische Oost-Europa. In 1921 werd met dat doel door de Duitse regering en door de regering van Beieren de Rhein-Main-Donau A.

G. opgericht. De Main zou tot Bamberg gekanaliseerd worden en de Donau moest van de Duitse grens bij Passau tot benoorden Regensburg bevaarbaar gemaakt worden. Tussen de Main bij Bamberg en de Donau bij Kelheim zou een kanaalverbinding worden gemaakt. In 1921 was de Main voor de grote scheepvaart reeds tot Aschaffenberg bevaarbaar.In de loop der jaren heeft de Rhein-Main-Donau A.G. de Main bevaarbaar gemaakt tot Würzburg en de Donau van de Duits-Oostenrijkse grens tot Regensburg. Men is thans bezig met de Main-kanalisering van Würzburg tot Bamberg, waarna het kanaalpand van 202 km tussen Bamberg en Regensburg zal worden aangelegd. De gehele waterweg zal bevaarbaar worden voor schepen tot 1500 ton laadvermogen. De sluizen in de Main zijn 300 m lang en 12m breed, de sluizen in het kanaalgedeelte worden 225 m lang en 12 m breed. In de Main werden tot dusver „enkele” sluizen gebouwd maar er is rekening gehouden met de mogelijkheid hier dubbele sluizen te maken. De betekenis van deze grote Europese waterweg ligt in de eerste plaats op verkeersgebied: steden en industriegebieden worden met de randgebieden van Rijn en Donau in verbinding gebracht. Van even groot belang is echter ook hier het winnen van electrische energie door de aanleg van waterkrachtcentrales.

Wanneer het gehele werk gereed zal zijn, zullen de 61 electrische centrales een jaarlijkse productie van electrische energie hebben van 2800 millioen kWh. Begin 1952 waren 18 hydro-electrische centrales gereed met een jaarlijkse productie van 577 millioen kWh.

Voor de financiering van het gehele werk heeft men in 1925 een beroep gedaan op de Amerikaanse geldmarkt. Hoofdzakelijk vindt de financiering plaats uit rijksmiddelen, al ligt het in de bedoeling ook in de toekomst een beroep te doen op de internationale kapitaalmarkt. Om belangstelling te wekken voor deze Europese kanaalplannen werden in verschillende landen Rhein-Main-Donau-verenigingen opgericht. Ook in Nederland bestaat zulk een vereniging.

< >