…(tekst ontbreekt) de schepen daarom verankerd met een 250 m lange electrisch gelaste gietstalen rij-ketting van 38 mm doorsnee (breeksterkte 100 ton) op een gietstalen paddenstoelanker van 750 kg. De ketting is binnenboord verend bevestigd en voorzien van een dynamometer, die de krachten op de ketting aangeeft, welke worden geregistreerd.
Bij de enorme spanning, die op de rij-ketting komt wordt deze geheel van de bodem gelicht en „krabt” het lichte anker somtijds, waardoor het lichtschip wel enige afstand van zijn ligplaats verdrijft, maar breken van de ketting een uitzondering is. Bij elk lichtschip liggen twee verankerde tonnen, wakers genaamd, die de juiste ligplaats blijven markeren.
Tot 1940 lagen er vier lichtschepen langs de Nederlandse kust, genoemd naar de plaats waar zij lagen Terschellingerbank, Haaks, Maas en Noord-Hinder. Thans liggen uit de lichtschepen Terschellingerbank, Texel en Goeree op de knooppunten voor de van mijnen geveegde scheepvaart-routes.
De bemanning van een lichtschip bestaat uit ca 11 man. Zij is behalve met de zorg voor de uitgebreide technische uitrusting van het schip, belast met het rapporteren van bijzonderheden op scheepvaartgebied en voorts met het enige malen daags doorzenden van de meteorologische gegevens ter plaatse. Onder een licht- of wrakscheepje verstaat men een klein vaartuig, voorzien van de nodige lantaarns, dat tijdelijk bij een wrak wordt gelegd.