Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 07-02-2022

Jean paul louis françois edouard DULAURIER

betekenis & definitie

Frans oriëntalist (Toulouse 1807 — Meudon 1881), introduceerde o.a. de studie van het Maleis in Frankrijk. Zijn uitgave van de Maleise Oendang-oendang laoet („Zeewetten”), in Pardessus’ Lois Maritimes, VI, verwierf enige bekendheid.

DULCIET

of dulcitol, formule: C,H140, of CH2OH(CHOH)<CH2OH, is een zeswaardige alkohol, die bereid kan worden uit galactose (melksuiker) door reductie met natriumamalgaam, of technisch met waterstof en platina; het is isomeer met manniet. Ook in sommige planten (Melampyrumsoorten) wordt het gevonden. Het smelt bij 188 gr. C., vormt kleurloze, in water moeilijk oplosbare kristallen. Om zijn zoete smaak, terwijl het toch geen suiker is, wordt het wel gebruikt in snoepgoed voor lijders aan suikerziekte. Bij oxydatie met salpeterzuur ontstaat slijmzuur.

< >