is een Belgische gemeente in de provincie Luik, aan de Maas, op de grens van kalk- en leemstreek, op oneffen terrein (1393 ha, 67 m hoog bij de kerk). Er zijn steenkolenmijnen, metaalindustrie, transportbedrijf, chemische en voedingsindustrie.
Inw. (1949) 27 098. Romeinse vondsten: Frankische begraafplaats. De hofmeiers en de eerste vorsten uit het Karolingische Huis verbleven dikwijls te Herstal. Men toont het kasteel van Pepijn van Herstal, met zeer oude toren. De O.L.V.-kerk zou volgens de overlevering door Pepijn de Korte of Karel de Grote zijn opgericht met materiaal van Romeins bouwwerk; zij bevat nog zeer oude delen maar werd herhaaldelijk verbouwd; zij bezit een mooi meubilair in Lodewijk XIV-stijl. Evenzo de St-Lambertuskerk (1840).
Merkwaardige oude huizen. Herstal is lang Brabants gebleven. Juridisch hing het tot de 16de eeuw rechtstreeks van Aken af, daarna van Brabant. Na 1740 waren de Luikse prinsbisschoppen ook baron van Herstal. Op het gehucht Pontisse ligt een fort van de Luikse verdedigingsgordel.Lit.: A. Collart-Sacré, La libre seigneurie de H. (Liège 1927-37, 2 dln).