(1) waterverbinding van de Oude Rijn over Boskoop en Waddinxveen naar de Hollandse IJsel bij Gouda, vermoedelijk gegraven ter afwatering van de aanliggende landen, vormt van ouds ook een hoofdlozingsweg voor het overtollig boezemwater van Rijnland. Een stoomgemaal bij Gouda komt hierin te hulp.
Verder was het al in de middeleeuwen een deel van de vaarweg tussen de Maassteden en het N.(Amsterdam en Haarlem). Oorspronkelijk liep deze vaarweg door de stad Gouda; nadat eerst een 2-tal bochten in de Kromme Gouwe werden afgesneden (zgn. iste en 2de coupure) is in 1934 ter vermijding van de te nauwe en te druk gebruikte Mallegatsluis in de stad Gouda een nieuw verbindingskanaal gegraven tussen de Gouwe en de Hollandse IJsel, dat 2 km beneden Gouda in de Hollandse IJsel uitmondt door een grote schutsluis, de Julianasluis met wijde voorhaven. De vaarweg Gouwe-Schinkel is geschikt voor schepen van 2000 ton. Een zijkanaal uit dit verbindingskanaal dient tot afwatering van Rijnlands boezem, die door een dieselgemaal (Mr Pijnacker Hordijkgemaal) aan het einde van een zijkanaal op de IJsel kan worden afgemalen.Lit.: A. A. Beekman, De wateren van Nederland (1948).
(2), voormalige zeearm, die de scheiding vormde tussen de eilanden Schouwen en Duiveland; in 1374 werd het N. deel daarvan ingedijkt als de polder Noordgouwe, terwijl het laatste deel van dit water in de 17de eeuw door verdere bedijkingen verdween.