Engels alpinist (Londen 27 Apr. 1840 - Chamonix 16 Sept. 1911), is vooral bekend geworden, doordat hij de eerste was, die de Matterhorn beklom, in 1865. Nadien heeft hij nog tal van toppen bestegen, o.a. de Chimborazo in 1880.
Bibl.: Scrambles amongst the Alps (London 1871); Travels among the Great Andes of the Ecuador (ibid. 1891); Zermatt and the Matterhorn (ibid. 1897).
Lit.: F. Smythe, E. W. (London 1940).
Herman Bernard WIARDI BECKMAN
Nederlands journalist en politicus (Nijmegen 4 Febr. 1904 - concentratiekamp Dachau 15 Mrt 1945), studeerde te Leiden in de Letteren en Wijsbegeerte en promoveerde in 1931 bij prof. J. Huizinga op een proefschrift over het syndicalisme in Frankrijk. Kort daarna werd hij secretaris van mr P. J. Troelstra.
Als zodanig werkte hij met deze samen aan het opstellen van diens Gedenkschriften. Het vierde en laatste deel, een jaar na Troelstra’s overlijden verschenen, was van zijn hand. In 1931 werd hij assistent-hoofdredacteur van het dagblad Het Volk en in 1937 volgde hij J. F. Ankersmit op als hoofdredacteur van de dagbladen der N.V. De Arbeiderspers. In hetzelfde jaar werd hij lid van de Eerste Kamer, waar hij vooral militaire aangelegenheden behandelde.
Toen in 1939 de mobilisatie van de Nederlandse krijgsmacht werd bevolen, nam dr Wiardi Beekman ontslag als hoofdredacteur en als lid der Staten-Generaal, om in militaire dienst te treden. Hij werd als 1ste luitenant voor speciale diensten verbonden aan het Algemeen Hoofdkwartier. In die kwaliteit hield hij op 20 Mei 1940 bij de graven der gevallenen op de Grebbeberg namens de Opperbevelhebber de herdenkingsrede. Daar heeft hij hulde gebracht ..aan het taaie verweer van de Nederlandse verdedigers, aan de geestkracht en moed, die zij hebben getoond bij de verdediging van hun vaderland.”
Hij wijdde zich vervolgens aan de illegale actie, tot hij, in de loop van 1941 door de Nederlandse regering te Londen naar Engeland geroepen, verscheidene vergeefse pogingen deed de Noordzee over te steken en ten slotte in de nacht van 17 op 18 Jan. 1942 op het strand te Scheveningen door de Duitsers werd gegrepen. Zij brachten hem eerst naar Amersfoort, dan naar Duitsland. In het concentratiekamp Dachau kreeg hij vlektyphus en overleed kort voor de bevrijding.
ED. POLAK
Bibl.: Den Vaderland getrouwe (1940); Dat wat blijft (1941).
[i]