Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 23-01-2023

DEMANGEON, Albert

betekenis & definitie

Frans geograaf (Gaillon, Eure 13 Juni 1872 - Parijs 25 Juli 1940), is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de moderne „géographie humaine” uit de school van Vidal de la Blache (zie aardrijkskunde). Aanvankelijk leraar aan de lycea van St Quentin, Reims en Amiens, daarna verbonden aan de École Normale Supérieure te Parijs, leverde hij in 1905 in zijn Plaine picarde het model van een regionale landsbeschrijving, waarin de nieuwe opvattingen van de sociale geografie in practijk werden gebracht.

In 1905 werd hij hoogleraar aan de universiteit te Rijsel, welke hij in 1911 met de Sorbonne verwisselde. Hier stelde hij als onderdeel voor de door de Librairie Armand Colin uitgegeven Géographie universelle de beide delen Engeland en Nederland-België van dit grote handboek samen, die niet zo zeer het resultaat van persoonlijke onderzoekingen, als wel een synthese van de bestaande literatuur vormen. De grote betekenis van Demangeon ligt ook op verschillende andere gebieden. Hij voerde voor de geografische streekonderzoekingen het gebruik van vragenlijsten in en wees verder op de schat van geografische gegevens, welke de archieven bevatten, daarmee de waarde van de geschiedenis voor de geografie betogende. Grote aandacht besteedde Demangeon aan de landelijke nederzettingsvormen en vervolgens ook aan de economische geografie. Als zijn levensdoel beschouwde hij de samenstelling van een economische geografie van Frankrijk. Het eerste deel van zijn La France, économique et humaine verscheen in 1947, zeven jaren na zijn overlijden.Bibl.: La plaine picarde (Paris 1905); La Montagne dans le Limousin (Annales de Géogr. 1911); Le déclin de l’Europe (Paris 1920): L’Habitation rurale en France (Ann. de Géogr. 1920); Les îles britanniques (Géogr. Universelle, dl I, Paris 1927); Belgique-Pays Bas-Luxembourg (id. dl II); La géographie de l’habitat rural (Ann. de Géogr. 1927); Le rail et la route (Ann. de Géogr. 1930); Le Rhin, Problèmes d’histoire et d’économie (Paris 1935).

Lit.: biogr. en bibliogr. door Em. de Martonne, in: A. Demangeon, Problèmes de géogr. humaine (Paris 1942, 3de dr. 1947).

< >