(1, psychiatrie) wordt als term gebruikt wanneer psychische spanningen of conflicten in een lichamelijk verschijnsel tot uiting komen. Tegenwoordig zegt men dat deze lichamelijke verschijnselen psychogeen ontstaan zijn.
Het is de vraag of „conversie” en „psychogenie” precies hetzelfde betekenen. Psychogenie is wel het ruimste begrip. De psychogene verschijnselen in de hysterie worden meestal als conversieverschijnselen beschreven. Bij conversieverschijnselen neemt men altijd aan, dat het verschijnsel een symbolische betekenis heeft.
Zo kan een verlamming van de benen de onmogelijkheid zich-psychisch-staande-te-houden tot uiting en uitdrukking brengen. Deze symbolische waarde is niet in alle psychogene verschijnselen vervat. Wanneer iemand door innerlijke spanningen een frequente polsslag of diarrhee krijgt of gaat huilen is het niet aannemelijk, dat deze verschijnselen altijd een symbolische betekenis hebben. De grenzen zijn hier niet gemakkelijk te trekken.
Sommige onderzoekers geven er de voorkeur aan het woord conversie te vermijden en uitsluitend de term psychogeen te gebruiken.(2, economie) is meestal het omzetten van een lening met een hoger rentetype in een lening met lager rentetype. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het recht van vervroegde aflossing. De oude lening wordt dan afgelost met behulp van de middelen die door de gelijktijdig uitgeschreven nieuwe lening (conversie-emissie) worden verkregen. In feite komt dat veelal neer op een eenvoudige omwisseling der oude schuldbewijzen tegen de nieuwe.
Een bijzondere vorm van conversie is die van obligaties in aandelen. Men spreekt dan van converteerbare obligaties, welke veelal gedurende een beperkte tijd, al dan niet met bijbetaling, kunnen worden omgewisseld tegen aandelen (z obligatie). Conversie komt ook voor bij aandelen, waarbij dan conversie mogelijk is naar aandelen van een andere type, bijv. van preferente naar gewone aandelen.