Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

CINERARIA

betekenis & definitie

Less. is de naam van een plantengeslacht uit de familie der Samengesteldbloemigen ('Composieten) met een 25-tal, meest Zuidafrikaanse soorten, kruiden of halfstruikjes met verspreide bladeren, waarvan er een paar als sierplanten bekendeid genieten. Het onderscheidt zich door een naakte bloembodem, een omwindsel, welks blaadjes in één rij zijn geplaatst, en een, uit gelijke haren bestaande, maar gemakkelijke afvallende vruchtpluis.

In Nederland komt voor Cineraria palustris L. (syn. Senecio paluster D. C. of S. tubicaulis Mansf.), de zgn. Moerasandijvie, een tot 1 m hoge, harige plant met dikke holle stengels, halfstengel-omvattende lancetvormige, behalve de onderste, gaafrandige bladeren, en slappe trossen van veel grote, brede bloemhoofdjes. Op moerassige plaatsen, vooral ten N. van de grote rivieren, kan men deze noordelijke soort nogal eens vinden, en zij slaat gaarne in grote hoeveelheden op op pas ingedijkt land, om dan later weer te verdwijnen. Bekend voor randbeplanting is C. maritima L. (syn. S.

Cineraria
D. C.), welker wit behaarde, bijna dubbelgevinde bladeren een fraaie afscheiding vormen. Deze soort, afkomstig van de Middellandse Zee, wordt door zaad vermeerderd, dat, vroeg in het voorjaar in een warme bak uitgezaaid, hetzelfde jaar nog flinke planten voortbrengt. De heldergele bloemen staan hier veel bijeen in dichte, platte trosjes.

Een veel gekweekte sierplant is ook de C. hybrida Hort., een groep vormen, voortgekomen uit C. cruenta Mass. (syn. S. cruentus D. C.) van de Canarische eilanden, met Margrietachtige bloemen in alle kleuren van rood tot fel blauw en slappe, zeer brede en hoekige bladeren. Zij vraagt een koele, lichte, luchtige, doch niet tochtige plaats, moet met lauw water worden gesproeid en mag niet in de zon staan. Het is een éénjarige zaadplant, zodat zij na de bloei kan worden weggeworpen.

< >