is de naam van drie Heiligen, die soms met elkander verward en misschien ook daarom in de Latijnse kerk op dezelfde dag gevierd worden.
Christina van Tyrus wordt op 24 Juli zowel in het Oosten als in het Westen gevierd: o.a. bij de Grieken, de Maronieten, de Armeniërs en de Kopten. De Grieken noemen haar zelfs groot-martelares. Doch over de aarden het tijdstip van haar marteldood (waarschijnlijk heeft men haar in de zee doen verdrinken) weten wij niets met zekerheid.
Christina van Bolsena is een andere martelares. In 1880 heeft men te Bolsena haar graf met een deel van haar relikwieën teruggevonden; uit het onderzoek van haar gebeente kwam men tot het besluit, dat zij nog zeer jong was, toen ze de dood voor Christus stierf. Meer is over haar niet bekend. Ado plaatst in „zijn” Martyrologium Tyrus bij Bolsena, om zo ook de eerste heilige met de tweede te kunnen vereenzelvigen, doch feitelijk heeft er nooit een plaats nabij Bolsena bestaan, Tyrus geheten.
DOM. A. VAN ROY O.S.B.
Christina van St Truiden, de Wonderbare (Brusthem bij St Truiden 1150 - 6 Nov. 1224), vroeg wees, leidde met twee zusters een vroom leven. Haar zware boetedoeningen voor het heil der zondaren en bevrijding der zielen uit het vagevuur zijn verbijsterend. Haar leven werd beschreven door Thomas van Cantimpré, die de verslagen der getuigen (de reclusa Iverta, Thomas, abt van St Truiden, de religieuzen van het klooster van St Catharina) getrouw, maar zonder critiek weergeeft. In de 14de of 15de eeuw is dit werk ten gerieve van Femine van Hoye, benedictines van Mielen bij St Truiden, in het Diets berijmd door een zekere broeder Geraert, een minderbroeder, in zijn ca 2000 regels tellend Leven van Sinte Kerstinen (uitg. door J.
H. Bormans, Gent 1850).
De verering van haar relikwieën werd in 1863 door de bisschop van Luik goedgekeurd. Zoals voor de meeste plaatselijke heiligen is er hier van een plechtige heiligverklaring te Rome nooit sprake geweest.
DR J. J. MAK
Lit.: H. Quentin, Les Martyrologes historiques du moyen-âge: C. VII, Le Martyrologe d’Adou (Paris 1908).