(Duits: Plattensee), ligt op 105 m boven zeeniveau aan de N.W. rand van de Donau-Dravevlakte. Het Balatonmeer (balaton = moeras) is het grootste meer in Hongarije en in Midden-Europa.
Het heeft een oppervlakte van 596 km2 (met inbegrip van het Kleine Meer 690 km2), bij een lengte van 80 km en een oeverlijn van 197 km. De grootste diepte bedraagt 11,5 m, de gemiddelde diepte slechts 3 m. Het schiereiland Tihany verdeelt het meer in twee bekkens, een groot zuidelijk gedeelte met een breedte van 6 & 7 km en een noordelijk deel met een breedte van 12 km. Het gebied, vanwaar het meer zijn water ontvangt, is betrekkelijk klein van omvang (5100 km2). De Zala en de Tapolcza, maar vooral de eerste, zijn de voornaamste er in uitstiomende wateren. Door de — in later jaren gekanaliseerde — Sió, die in de Kapos uitmondt, is het meei verbonden met de Donau.
De noordelijke oever is steil en vulkanisch. De zuidzijde vertoont zandvlakten en heuvels; langs deze oever zijn de spoorlijnen gelegen. Daar het meer iedere winter dichtvriest, oefent het geen invloed uit op het continentale klimaat. Wel doet dit de zuidelijke helling van het Bakonywoud, een der Hongaarse middelgebergten. De beschutting, die het gebergte biedt tegen de N. en O.-winden, en de geneeskrachtige bronnen deden langs de oevers tal van badplaatsen ontstaan. Vooral in later jaren werd het meer een gezocht vacantieoord voor de inwoners van Boedapest.
Naast deze recreatieve functie is de noordelijke oever bekend om zijn wijngaarden (Badacsonywijn). De ontdekking van rijke bauxietvoorraden heeft er toe geleid, dat de gekanaliseerde Sió thans dienstbaar gemaakt wordt voor opwekking van electrische energie en als waterweg, waarlangs de 1200 B.R.T. metende DonauZwarte Zeeschepen de agrarische producten, de natuursteen en het bauxiet van dit gebied zullen kunnen afvoeren, H. A. BOMER In Wereldoorlog II* heeft het Balatonmeer een rol gespeeld na de doorbraak der Russen over de Donau bij Mohacs op 28 Nov. 1944, waarbij zij oprukten tot dit meer dat zij op 7 Dec. bereikten en waaraan zij bij hun verdere opmars naar het Noorden — met de bedoeling om Boedapest af te snijden — een prachtige flankdekking hadden. Tot 22 Mrt 1945, de dag waarop de Russen ten N. van het meer ten aanval gingen en oprukten naar Wenen, bleef het front aan het Balatonmeer ongewijzigd.,,