of herinneringsverlies voor een bepaald tijdvak, komt voor bij zeer vele hersenaandoeningen, bijv. hersenschudding, hersenbloeding, epileptisch toeval enz. Zij kan echter ook voorkomen na toestanden van zeer heftige bewogenheid.
Na alle toestanden die met bewustzijnsvermindering gepaard gaan, ontstaat een gehele of gedeeltelijke amnesie. De amnesie na emoties heldert meestal in korte tijd geheel op, die na hersenaandoeningen meestal geleidelijk. Soms blijft een tijdvak het gehele leven aan de herinnering onttrokken.Wanneer de patiënten bijv. na een hersenschudding uit de bewusteloosheid ontwaken, blijkt, dat zij niet alleen niet weten, wat er gedurende dit tijdsverloop is gebeurd, doch tevens dat de herinnering aan de feiten, die zich er vlak voor hebben afgespeeld, verloren is gegaan (retrograde amnesie). Is er eveneens nog herinneringsverlies van gebeurtenissen na dit tijdsverloop, dan draagt dit verschijnsel de naam anterograde amnesie.
Het amnestisch symptomencomplex bestaat uit inprentingsstoornis, desoriëntatie en confabulatie (z ziekte van Korsakow, onder alkoholpsychosen).