Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Basnage

betekenis & definitie

Tot de merkwaardige personen die dezen naam gedragen hebben, behooren de volgende:

Samuël Basnage de Flottemanville. een Fransch geleerde, die geboren werd in 1638. Hjj was eerst predikant te Bayonne en nam, na de opheffing van het Edict van Nantes, met zijn vader de wijk naar Nederland, waar hij als predikant te Zutphen in 1721 over­leed. Hjj heeft zich door belangrijke Latijnsche werken bekend gemaakt als een ijverig en scherpzinnig geschiedkundige.

Henry Basnage de Franquenay, geboren te St. Mère in Normandië in 1615. Hij is in 1695 te Rouaan overleden, nadat hij zoowel door zijne practijk als advocaat als door zijne degelijke regtsgeleerde geschriften veel roem had verworven.

Jaques Basnage de Beauval, de neef van den Zutphenschen leeraar en de oudste zoon van den voorgaande. Hij werd geboren te Rouaan den 8sten Augustus 1653. Hij ontving zijn voorbereidend onderwijs te Saumur en begaf zich vervolgens naar Genève, waarbij zich op de godgeleerdheid toelegde. In 1676 werd hij tot predikant beroepen in zijne ge­boorteplaats en huwde in 1684 met Susanne Dumoulin, de dochter van den Hervormden predikant te Chateaudun. Toen zijne kerk in 1684 gesloten werd, verzocht hij verlof, om met zijn gezin naar Nederland te mogen vertrekken, — ’t geen hem door den Koning werd toegestaan.

Zijne uitstekende gaven bezorgden hem weldra de betrekking van leeraar bij de Waalsche gemeente te Rotterdam en hij ge­voelde zich hier, in zijn letterarbeid verdiept, zóó naar wensch, dat hij voor een beroep naar Leiden bedankte. Hij genoot de vriend­schap van den raadpensionaris Anthony Heinsius, en door den invloed van dezen werd hij in 1709 naar ’s Hage beroepen. Hier be­wees hij niet alleen als leeraar, maar ook als bemiddelaar bij diplomatieke onderhande­lingen tusschen Frankrijk en de Algemeene Staten groote diensten. Door de Staten van Holland werd hij aangesteld tot geschied­schrijver en hij kreeg in last om eene ge­schiedenis der Republiek sedert den Munsterschen vrede te boek te stellen. Basnage kweet zich uitmuntend van dien last door de uitgave van zijne “Annales des Provinces Unies, depuis les négociations pour la paix de Munster (1648 jusqu’en 1667), avec la déscription historique de leur gouvernement (La Haye 1719 et 1726, 2 vol. fo),” — een werk, waaraan hooge lof wordt toegekend. Hij heeft daarenboven een groot aantal wer­ken uitgegeven van godgeleerden, geschied­kundigen en stichtelijken inhoud, waaronder eene vertaling van Flavius Josephus, en over­leed te ’s Hage op den 22sten December 1723.

Basnage wordt door zijne tijdgenooten geroemd als een man van groote geleerdheid en van een edel karakter. Hij onderscheidde zich door onbeperkten eerbied voor de waar­heid, maar tevens door verdraagzaamheid. Zijne minzaamheid en dienstvaardigheid maak­ten hem algemeen bemind.

Zijn jongere broeder Henry Basnage de Beauval, geboren te Rouaan den 7den Augus­tus 1656. Deze was doctor in de regten, maar nam, na de opheffing van het Edict van Nantes, desgelijks de wijk naar 's Hage, waar hij den 29sten Maart 1710 overleed, nadat hij er van 1687 tot 1709 een maand­werk had uitgegeven, getiteld “Histoire des ouvrages des savans.” Daarenboven heeft hij het groote woordenboek der Fransche taal van den abt Furetière aanmerkelijk ver­meerderd.

< >