in ’t algemeen elke openbare vergadering tot gemeenschappelijke beraadslaging, vroeger de naam van hooge staats- of rechts-eollegiën, thans uitsluitend in gebruik voor de beide kamers, die met 'het hoofd van een staat de wetgevende macht uitoefenen. In Frankrijk Werd deze naam in het bijzonder gegeven aan het oude hof der Pairs, dat in de geschillen van des konings onmiddellijke onderdanen recht sprak, en als raad van state optrad, om m. d. koning of op zijn last over gewichtige rijksaangelegenheden te beraadslagen.
Allengs werd het uitsluitend een hoog gerechtshof en werden ook rechtsgeleerden uit den derden stand door den koning tot leden benoemd. In meerdere steden van Frankrijk verrezen zoodanige P.; dat van Parijs echter was en bleef door zijn betrekking met het hof en zijn vele privilegiën het voornaamste. Langzamerhand .eigende het zich ook staatkundige macht toe. Dikwerf weigerde het wetten, die het onbillijk achtte, te registreeren. In dat geval maakte de koning een einde aan den tegenstand door in persoon in het parlement te verschijnen en het opnemen van het besluit in de registers te bevelen. Dit noemde men een lit de justice.
Op deze hoogte van macht bleef het P. vele .eeuwen. In 1640 deed Richelieu koning Lodewijk XIII in een lit de justice aan het P. alle inmenging in staatszaken voor altijd ontzeggen. Vruchteloos beproefde het onder Lodewijk XIV zijn macht te herwinnen. Na diens dood stond de regent, Philips van Orleans, aan het P. opnieuw zijn rechten toe, doch trachtte het die later weder te ontnemen. Lodewijk XV ontbond op aansporing van den kanselier Maupeou in 1771 het P. en stelde in zijn plaats een nieuw gerechtshof in onder den naam van conseil du roi, spottend Ie parlement Maupeou genoemd. Lodewijk XVI herstelde terstond bij zijn troonsbestijging het P., maar zijn minister de Brienne zag 'zich genoodzaakt in 4788 het geheel af te schaffen en door een cour plénière te vervangen. Wel Werd het door Necker hersteld, maar bij de omwenteling werden het P. van Parijs en alle andere P. in 1790 door een besluit van de nationale vergadering voor altijd afgeschaft.De verovering van Engeland in de 11de eeuw door de Normandiërs had tengevolge dat in plaats v. d. angelsaks. volksraad de rijksvergadering van baronnen, prelaten en koninklijke vazallen optrad. Deze rijksvergadering ontving den naam van P., het eerst gebruikt in een statuut van Eduard I van 1272. Zie ook onder Groot-Britannië, staatsinrichting.