Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Defensief profiel

betekenis & definitie

Een defensief profiel betekent dat een pensioenfonds het kapitaal van een deelnemer met weinig risico mag beleggen middels lifecycle beleggen. Aan het begin van de pensioenopbouw neemt het pensioenfonds relatief veel risico, maar dit risico daalt wanneer de deelnemer ouder wordt. Over het algemeen is het risico laag.

Lifecycle beleggen is een manier om het pensioenkapitaal te vergroten en hierover extra rendement te behalen. Het pensioenfonds beheert in dit geval alle beleggingen. Het risicoprofiel van deze beleggingen wordt door twee zaken bepaalt, namelijk de leeftijd van de deelnemer en het gewenste risico. Aan het begin van de pensioenopbouw, wanneer de deelnemer jong is, is het risico relatief hoog. De pensioendatum is dan namelijk relatief ver weg. Wanneer er verliezen geleden worden met het pensioenkapitaal, kan dit nog gemakkelijk gecompenseerd worden. Als de deelnemer ouder wordt, neemt het risicoprofiel af. Het is dan lastiger om eventuele verliezen weer goed te maken.

Maar de deelnemer kan zelf ook aangeven hoeveel risico er gemiddeld genomen mag worden. Bij een defensief profiel is het gemiddelde risico laag, bij een neutraal profiel is het risico in balans met het hogere rendement en bij een offensief profiel is er sprake van veel risico.

Een defensief profiel heeft als voordeel dat de deelnemer een grote kans heeft om het belegde pensioenkapitaal onaangetast terug te zien. Bij goede ontwikkelingen in de beurs kan er zelfs meer rendement behaald worden dan op een spaarrekeningen. Tegelijkertijd kan de deelnemer bij een defensief profiel niet rekenen op hoge rendementen, omdat hiervoor meer risico genomen moet worden. Een defensief profiel is dus met name aantrekkelijk voor deelnemers die wel rendement willen behalen, maar zekerheid ook erg belangrijk vinden.