Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Defensieve lifecycle

betekenis & definitie

Defensieve lifecycle is een vorm van lifecycle beleggen waarbij het pensioenfonds gemiddeld genomen weinig risico neemt met het pensioenkapitaal van een deelnemer. Aan het begin van de looptijd is het risico relatief hoog, maar dit daalt met de stijging van de leeftijd van de deelnemer.

Bij life cycle beleggen belegt een pensioenfonds het pensioenkapitaal van een deelnemer in aandelen en obligaties. Het pensioenfonds heeft hierover de volledige controle, maar het risicoprofiel wordt bepaalt door de deelnemer. Daarnaast bepaalt de leeftijd van de deelnemer hoeveel risico er genomen kan worden.

Aan het begin van de pensioenopbouw is de deelnemer nog jong en ligt de pensioendatum nog ver in de toekomst. Er kan dus veel risico genomen worden, want er is tijd genoeg om eventuele verliezen te compenseren. Als de deelnemer ouder wordt komt de pensioendatum dichterbij. Dan wordt het steeds lastiger om verliezen goed te maken. Als een gevolg daarvan daalt het risico, zodat de kans op verliezen kleiner wordt.

De deelnemer kan zelf ook bepalen hoeveel risico het pensioenfonds mag nemen. Dat doet hij of zij door het type life cycle aan te geven. Bij een defensieve lifecycle wordt er gemiddeld genomen weinig risico genomen. Het risico bij een neutrale lifecycle ligt al wat hoger en bij een offensieve lifecycle is er sprake van een hoog risico.

Het lage risico van een defensieve lifecycle leidt ertoe dat de deelnemer er vrijwel zeker van is dat het opgebouwde pensioenkapitaal bij de pensioendatum beschikbaar is. Het kan zelfs iets hoger zijn, want met beleggen is het rendement vaak hoger dan met sparen. Echt kans op een hoog rendement heeft de deelnemer echter niet, want hiervoor is een hoger risico vereist.