Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Risicoprofiel

betekenis & definitie

Een risicoprofiel geeft aan hoeveel risico een pensioen- of beleggingsfonds mag nemen met het kapitaal van de deelnemer of belegger. Het risicoprofiel wordt bepaalt op basis van het rendement dat men wil behalen. Hierbij geldt dat hoe hoger het potentiële rendement is, hoe meer risico men loopt.

Voor pensioenfondsen speelt het risicoprofiel met name een rol bij lifecycle beleggen. Bij deze vorm van beleggen investeert het pensioenfonds het opgebouwde pensioenkapitaal van een deelnemer in aandelen en obligaties. Hierbij geeft de deelnemer de zeggenschap over de beleggingen volledig in handen van het pensioenfonds.

Het meest typerende van lifecycle beleggen is echter het risicoprofiel. Het risicoprofiel wordt namelijk bepaalt door de leeftijd van de deelnemer. Hoe jonger de deelnemer is, hoe langer het pensioenfonds de tijd heeft om de beleggingen te beheren. De pensioendatum ligt immers nog ver weg. Het pensioenfonds kan dus in het begin meer risico’s nemen, omdat er genoeg tijd is om eventuele verliezen te compenseren. Echter, wanneer de deelnemer ouder wordt komt de pensioendatum dichterbij. De pensioenfondsen nemen dan minder risico, omdat er minder tijd is om eventuele verliezen terug te winnen.

Bij lifecycle beleggen daalt het risico dus wanneer de leeftijd van de deelnemer stijgt. Daarnaast kan de deelnemer zelf kiezen welk gemiddeld risico het pensioenfonds mag nemen met het pensioenkapitaal. Hierbij heeft de deelnemer de keuze uit een defensief profiel, waarbij het risico gemiddeld genomen erg laag is. Daarnaast kan de deelnemer kiezen uit een neutraal profiel. Hierbij is er sprake van een balans tussen het risico en het rendement. Ten slotte heeft de deelnemer de mogelijkheid om te kiezen voor een offensief profiel, waarbij het pensioenfonds gemiddeld genomen veel risico mag nemen.