Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Offensief profiel

betekenis & definitie

Een offensief profiel geeft aan dat bij life cycle beleggen het pensioenfonds veel risico mag nemen met het pensioenkapitaal van een deelnemer. Hierbij wordt in het begin veel risico genomen en neemt het risico af naarmate de deelnemer ouder wordt. Het gemiddelde risico is echter hoog.

Life cycle beleggen houdt in dat een pensioenfonds het pensioenkapitaal van een deelnemer belegt in aandelen en obligaties. Hierbij wordt het risicoprofiel door twee zaken bepaalt: het algemene risico dat een deelnemer wil lopen en zijn of haar leeftijd. Bij de begin van de pensioenopbouw neemt het pensioenfonds relatief veel risico, omdat de pensioendatum dan nog ver weg ligt. Eventuele verliezen kunnen dan nog relatief eenvoudig gecompenseerd worden. Wanneer de deelnemer ouder wordt neemt het risico af, omdat de deelnemer dan dichter bij de pensioendatum komt. Een verlies met het pensioenkapitaal is dan lastiger goed te maken, vandaar het lagere risico.

Naast de leeftijd bepaalt het algemene risicoprofiel het risico van de beleggingen. Een deelnemer van een pensioenfonds kan doorgaans kiezen uit drie risico vormen: een defensief profiel, een neutraal profiel en een offensief profiel. Dit profiel geeft het gemiddelde risico aan dat een pensioenfonds mag nemen met het pensioenkapitaal.

Een offensief profiel houdt in dat het pensioenfonds mag beleggen met een hoog risico. Een voordeel hiervan is dat er hoge rendementen behaald kunnen worden, wat leidt tot een riant pensioen. Echter, het hoge rendement vertaald zich in een hoog risico, waardoor het ook mogelijk is dat de daadwerkelijke pensioenuitkering een stuk lager is dan gehoopt.