Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Deeltijdwerker

betekenis & definitie

Een deeltijdwerker is iemand die parttime werkt. Veelgebruikte vormen van parttime werken zijn 24 of 32 uur in de week. Een deeltijdwerker houdt tijd over voor ander werk, het huishouden of de opvoeding van kinderen. Doordat een deeltijdwerker minder werkt is het salaris en de pensioenopbouw lager.

Een deeltijdwerker heeft door de grotere vrije tijd meer mogelijkheden om andere zaken te doen. Veelgebruikte vormen van tijdsbesteding zijn het opvoeden van kinderen, bezig zijn met het huishouden, het doen van vrijwilligerswerk of het doen van ander werk. Wanneer de extra vrije tijd niet gebruikt wordt voor ander werk heeft een deeltijdwerker te maken met een lager inkomen.

Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, bijvoorbeeld wanneer de deeltijdwerker een partner heeft die wel een fulltime baan heeft of die genoeg verdient om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarnaast kunnen deeltijdwerkers door hun lagere inkomen vaak aanspraak maken op extra voorzieningen van de overheid, waardoor ze financieel ondersteund worden.

Een deeltijdwerker bouwt door het lagere aantal uren echter ook minder pensioen op. Dit kan wel problematisch zijn, want dit betekent dat bij het bereiken van de pensioenleeftijd het pensioenkapitaal minder hoog is. Hierdoor is de maandelijkse pensioenuitkering lager.
Een manier om dit op te lossen is door zelf geld te storten in een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Op die manier is er bij het bereiken van de pensioenleeftijd extra vermogen beschikbaar dat gebruikt kan worden als een vorm van aanvullend pensioen.