Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Boterkeuring

betekenis & definitie

Boterkeuring - geregelde keuring van de kwaliteit van de boter, afkomstig van de fabrieken, welke bij een bond of vereeniging aangesloten zijn; in ons land het eerst ingevoerd door den Bond van Coöp. Zuivelfabrieken in Friesland. De botermonsters worden in uniforme verpakking ingezonden en, in den regel nadat ze een week oud zijn, door onpartijdige deskundigen gekeurd op geur, smaak en op „gehalte en bewerking”, waaronder verstaan wordt het uiterlijk, de meerdere of mindere stevigheid, kleur, enz. der boter.

Het oordeel van de jury wordt in een puntenschaal neergelegd,eventueel voorkomende botergebreken worden afzonderlijk genoemd. Het keuringsrapport is voor den eigenaar of beheerder van de boterfabriek een aanwijzing of hij zich met de bereiding al of niet in het goede spoor bevindt.

< >