Gepubliceerd op 01-12-2020

bossterfte

betekenis & definitie

het afsterven van grote delen bebost gebied. Bossterfte, m.n. naaldbossen, is de laatste jaren in delen van Europa voorgekomen.

Volgens biologen is hierbij sprake van een niet-natuurlijk ziektebeeld. Het begint met naaldverlies bij de stam en later over de gehele boom. Uiteindelijk blijft er slechts een kale, dode boom over. Bossterfte heeft vooral in de BRD, de DDR en Tsjechoslowakije catastrofale vormen aangenomen. Van de in totaal 7,3 mln. ha bos in de BRD is ca. 33 % in zekere mate en ca. 10 % ernstig aangetast. De financiële schade wordt geschat op ca.

DM 4 mrd. per jaar. In het Ertsgebergte is ca. 170000 ha naaldbos dood. In Nederland is er wel enige aantasting geconstateerd, maar de omvang daarvan schijnt mee te vallen. Staatsbosbeheer voert een studie uit om hierin meer inzicht te krijgen. In België is er nog geen bossterfte.Over de oorzaken van de bossterfte is men het nog niet eens. In het verleden is wel eens eerder een massale bossterfte voorgekomen. Als er slechts een boomsoort getroffen werd, is een infectie de waarschijnlijke oorzaak; zoiets speelt nu in verband met de iepeziekte. Bij de nu optredende bossterfte zijn echter verschillende boomsoorten betrokken, wat een infectie als oorzaak minder waarschijnlijk maakt. Men neemt algemeen aan dat de luchtverontreiniging een van de belangrijkste oorzaken is. De veel gehoorde beschuldiging dat de zure regen de oorzaak zou zijn, is minder waarschijnlijk.

In Noord-Europa, waar de effecten van zure regen zeer merkbaar zijn (b.v. meren waarin vrijwel geen leven meer voorkomt) is geen verminderde groei van de naaldbomen geconstateerd. Wel is het waarschijnlijk dat luchtverontreiniging schadelijk is voor bomen, maar dan moet eerder gedacht worden aan directe opname via de naalden van stoffen als zwaveldioxide (o.a. afkomstig van de chemische industrie, steenkool- en aardolieverbranding), stikstofdioxide, PAN (afkomstig van het gemotoriseerde verkeer) en ook ammoniak (afkomstig van drijfmest). Omdat het zeer moeilijk is om aan te geven welke stof of combinatie van stoffen de oorzaak van bossterfte vormt, wijst de industrie voorlopig de verantwoordelijkheid van de hand. En is zij niet bereid over te gaan tot het nemen van dure maatregelen aan de bron.