Op het hoogfeest van Pasen herdenkt de christelijke wereld de opstanding van Jezus Christus uit de dood. Zonder kalender is het onmogelijk vast te stellen op welke dag Pasen in een bepaald jaar valt.
Het is namelijk zo, dat Eerste Paasdag nog altijd valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat wil zeggen, dat Pasen dus kan vallen tussen de 22e maart en de 25e april. Van de juiste datum van het paasfeest zijn weer de dagen afhankelijk, waarop Hemelvaartsdag en Pinksteren vallen. Om aan al deze ingewikkelde berekeningen een einde te maken, is op het tweede Vatikaans concilie voorgesteld Pasen voortaan op een vaste datum te laten vallen.Het joodse paasfeest heeft met de verrijzenis van Christus natuurlijk niets te maken. De joden herdenken op die dag de vlucht van het joodse volk uit Egypte.
Omstreeks het Paasfeest breken duizenden bloemen uit hun knop.
Voor de meeste mensen is Pasen nauw verbonden met het begin van de lente. Die lentegedachte ligt ook ten grondslag aan het gebruik paaseieren te eten, te rapen of ten geschenke te geven. Niets immers symboliseert het voorjaar beter dan het ei: het begin van het nieuwe leven.