Jaarlijks trekken honderdduizenden toeristen uit alle delen van de wereld naar de Franse hoofdstad Parijs. Ze komen niet alleen, omdat Parijs een mooie en een vrolijke stad is, maar ook om de talrijke historische monumenten te zien en om iets te proeven van de sfeer van deze wereldstad, die een leidinggevende positie inneemt op het gebied van de kunst, de cultuur en de mode.
In 1889 werd in Parijs een Wereldtentoonstelling gehouden. Bij die gelegenheid werd de Eiffeltoren gebouwd, een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Uit die toren heeft de bezoeker niet alleen een fraai uitzicht over de Franse hoofdstad, maar hij ziet ook het bootvormige eiland (Ile de la Cité) in het midden van de Seine. Op die plaats werd 2000 jaar geleden het kleine vissersdorp gesticht, dat tot een wereldstad zou uitgroeien. Midden op dat eiland staat een van de beroemdste kathedralen van de wereld : de Notre Dame.
Het vissersdorpje in de Seine had alle mogelijkheden om zich tot een grotere plaats te ontwikkelen, vooral ook, omdat het over de rivier gemakkelijk per schip te bereiken was. Van die mogelijkheden werd een druk gebruik gemaakt. Parijs groeide weldra uit tot een ommuurde stad. Sommige van die verdedigingswallen hebben gestaan op de plaats waar thans de prachtige boulevards liggen met hun druk verkeer en hun gezellige terrasjes.
Wie in Parijs paleizen, kerken en oude gebouwen wil bezichtigen, zal daar heel wat weken voor moeten uittrekken. Want de stad puilt uit van monumenten, die eraan herinneren, dat de Parijse hoofdstad eeuwenlang de machtigste en de cultureel meest hoogstaande stad van Europa is geweest.
Parijs, dat met haar 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van Frankrijk is, vormt ook tegenwoordig nog een cultureel centrum van formaat. Jonge kunstenaars uit alle delen van de wereld komen er werken en studeren ; belangrijke films en toneelstukken beleven in Parijs hun Europese of wereldpremière en een groot gedeelte van de hedendaagse mode wordt elk seizoen van Parijs uit gedicteerd door beroemde modehuizen als die van Dior, Chanel en Bohan. Rondom die mode heeft Parijs een heel eigen mode-industrie ontwikkeld, waarin voor binnenlands gebruik maar vooral ook voor uitvoer naar het buitenland luxe-artikelen worden vervaardigd als parfums, schoenen, handtassen, sieraden en dameshoeden. Zware industrie kent Parijs niet. Naast de zojuist genoemde luxe-artikelen legt de industrie van de stad zich vooral toe op de vervaardiging van fijne papiersoorten, automobielen en medische apparatuur.
Door middel van spoorlijnen, uitstekende wegen, luchtlijnen en rivierverbindingen heeft Parijs niet alleen kontakt met alle delen van Frankrijk, maar ook met de verste uithoeken van de wereld. Dat kontakt is het intensiefst met de vroegere koloniën van het land, die thans voor een groot gedeelte verenigd zijn in de zg. Franse Gemeenschap.