platonisch wijsgeer, leermeester van lamblicus, schreef eene verhandeling over de sympathiën en antipathiën, waarvan men fragmenten vindt in Fabricii Bibliotheca Graec.
A., de heilige, in de 3e eeuw bisschop van Laodicea in Syrië, beoefende met goed gevolg wiskunde, sterekunde, taalkunde en redekunde, gaf eerst onderwijs in de philosophie te Alexandrië, zijne geboorteplaats, en werd 269 tot bisschop verkoren. Hij heeft eene ,,Verhandeling over het Paaschfeest" geschreven, gedrukt in de verzameling van Bucherius (Antw. 1634, in fol.) en tien boeken lnstitutiones arithmelicae. Als zijn gedachtenisdag is in het boek der roomsche martelaars 3 Julij aangewezen.
A., patriarch van Constantinopel in 449, woonde het concilie van Chalcedon bij, en deed drie canons in de verhandelingen opnemen betreffende den voorrang van zijnen zetel,waartegen de legaten van paus Leo den heilige zich verzetteden. Over het geheel lag A. tot aan zijnen dood (458) gedurig met den paus overhoop.
A., diaken der roomsche Kerk, raadpleegde (553) Ferrandus, diaken der kerk te Carthago, over de door keizer Justinianus aan paus Johannes II voorgestelde vraag of een persoon der Heilige Drievuldigheid geleden had; het antwoord van Ferrandus is te vinden in diens werken, in 1649 te Lyon uitgegeven door pater Chillet.
A., regtsgeieerde te Beryte in Phenicië, bekleedde naderhand verscheidene waardigheden te Constantinopel; werkte ook mede aan de zamenstelling van de Digesta.
A. een der drie regtsgeleerden, die op bevel van keizer Phocas het wetboek van Justinianus in het Grieksch vertaalden.