Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Sojaboonenmeel

betekenis & definitie

Sojaboonenmeel is het product door malen verkregen uit de sojaboonen, nadat deze van de doppen ontdaan zijn. Het wordt vanwege zijn betrekkelijk laag koolhydraatgehalte wel aan diabetici voorgeschreven. Samenstelling: eiwit 42,5%; vet 20%; koolhydraten 24%; ruwvezel 3,7%; aschbestanddeelen 4,5%; vocht 5%.

Van het eiwit is 65,2-90% oplosbaar in water; deze in water oplosbare eiwitten zijn globulinen, nl. glycinin (78,5%) en phaseolin (21,5%). Slechts een klein deel (1,5%) is een albumine, legumelin, en is in water onoplosbaar De volgende aminozuursamenstelling van het eiwit werd gevonden: glycocol 1,0%; valine 0,7%; leucine 8,4%; asparaginezuur 3,9%; glutaminzuur 19,5%; hydroxyglutaminzuur 5,5%; tyrosine 1,9%; cystine 1,6%; phenylalanine 3,8%; proline 3,8%; tryptophaan 1,7%; arginine 15,6%; lysine 6,5%; histidine 5,6%.

De soja-olie bestaat uit de volgende vetzuren: oliezuur 25%; linolzuur 54% linoleenzuur 5%; palmitinezuur 6,8%; stearinezuur 4,4%.

De koolhydraten bestaan voor 15% uit pentosanen, 10% rietsuiker; 10% cellulose; 4% raffinose; 10% dextrine; 1,5% zetmeel; 15% galactanen. De hoeveelheid organisch zuur bedraagt 1,4%. Het lecithinegehalte bedraagt 1,7%.

Wat de aschbestanddeelen betreft valt op te merken dat er veel fosfor in aanwezig is en weinig calcium; van de meer zeldzame mineralen is aan ijzer aanwezig 74 mg per kg; mangaan 29 mg per kg; koper 16 mg per kg en zink 20 mg per kg.

Daar sojaboonen een bitteren smaak hebben wordt het aan een werkwijze onderworpen waardoor het voor menschelijke consumptie beter geschikt wordt. Dit product komt in Nederland in den handel onder den naam Edelsoja.

Voor bakdoeleinden is het gewone sojameel niet geschikt, daar het te vet is. Daarom wordt voor dit doel wel een speciale meelsoort in den handel gebracht, waaruit het vet voor een groot gedeelte verwijderd is.

< >