Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Papaja

betekenis & definitie

Papaja is de vrucht van den meloenboom (Carica Papaya). Het is een van de beste tropische tafelvruchten. Vele variëteiten zijn onsmakelijk, terwijl groote vruchten bijna altijd waterig en flauw zijn. De smakelijkste soorten schijnen van Hawaii te komen.

Onrijpe vruchten worden wel geconfijt, waartoe ze in kleine reepjes worden gesneden en in een heete suikeroplossing worden gekookt. Het rijpe vruchtvleesch schijnt als zuigelingenvoedsel goede diensten te bewijzen, hetgeen begrijpelijk is daar deze vrucht zoowel vrij veel vitaminen A, B en B, als vitamine C bevat. De hoeveelheid vitamine C komt overeen met die van den sinaasappel. Samenstelling: 0,13% zuur als citroenzuur; eiwit 0,5%; vet 0,3%; ruwvezel 0,8%; koolhydraten 12,3%; asch 0,5%, waarvan Ca 0,019%, P 0,013% en Fe 0,00025%. De alkaliteit bedraagt 5,7 cc N/1 alkali per gram. Uit de onrijpe vruchten wordt op Ceylon de papaïne gewonnen.