Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Luzerne

betekenis & definitie

Luzerne is een soort klaver (Medicago sativa) met hooge voedingswaarde. Het wordt zoowel versch als gedroogd verstrekt. Luzernehooi is betrekkelijk eiwitrijk (17% stikstofhoudende stoffen).

Samenstelling versch: eiwit 4,5%; koolhydraten 9,6%; ruwvezel 6,8%; vet 0,8%; water 76%.

Samenstelling hooi: eiwit 17%; koolhydraten 31%; ruwvezel 27%; vet 2,4%; vocht 16%.

Luzernehooi kan een zeer goed voedermiddel voor alle landbouwhuisdieren vormen, tenminste wanneer bij het winnen en binnenhalen van het hooi gezorgd wordt dat zoo weinig mogelijk bladdeelen (die zeer broos zijn) verloren gaan. Voor een deel moet de gunstige invloed van het luzemehooi toegeschreven worden aan de aminozuur-samenstelling van het eiwit. Bovendien bevat luzernehooi, wanneer het onder gunstige omstandigheden gedroogd is, een belangrijke hoeveelheid carotine. Voor het behoud van de carotine is het drogen in de zon schadelijk, terwijl het zg. kunstmatig drogen gunstig is.

Vanwege het hooge eiwitgehalte, den rijkdom aan calcium en ijzer en aan vitamine A en vitamine C wordt versche luzerne in Zuid-Afrika zelfs als aanvullend voedsel voor mijnwerkers door artsen aanbevolen.

< >