Grasboter is boter, welke gemaakt wordt van melk die gewonnen is gedurende de periode dat het melkvee in de weide loopt. De chemische samenstelling is weinig anders dan die van de zg. winterboter of hooiboter. De physische hoedanigheid is wel anders, de grasboter is zachter dan de winterboter. Dit vindt zijn oorzaak in de samenstelling der vetten. In de zomerboter is het gehalte aan bepaalde vetzuren anders dan in den winter. Ook komen er in de zomerboter andere stoffen voor die het een buitengewoon aangenamen smaak geven. Oorspronkelijk was de kleur van grasboter belangrijk beter dan die van de winterboter. Door het toevoegen van kleurstoffen is dit verschil niet meer waar te nemen. Wel bestaat er nog verschil in het gehalte aan vitamine A en vitamine D. Zomerboter, welke identiek geacht moet worden met grasboter, bevat per kg 16 500 Internationale Eenheden vitamine A, terwijl winterboter slechts 6500 Internationale Eenheden vitamine A per kg bevat. Grasboter bevat verder 330 Internationale Eenheden vitamine D, tegenover winterboter gemiddeld 110 Internationale Eenheden per kg.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk