Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Kleurstoffen

betekenis & definitie

Kleurstoffen worden bij de bereiding van allerlei voedingsmiddelen gebruikt om het eindproduct een smakelijk aanzien te geven. Ook in de zuivelbereiding. Zie onder kaas. Deze verschillende kleurstoffen moeten aan den eisch voldoen dat zij voor de gezondheid onschadelijk zijn. Ook conserven als fruit en groenten worden wel gekleurd, daar zij bij de conserveering veel van hun natuurlijke kleur verliezen, waardoor ze er weinig aantrekkelijk uitzien.

Vele voedingsmiddelen bevatten van nature kleurstoffen. Over de beteekenis van deze stoffen voor de voeding weten we nog betrekkelijk weinig. Een dezer kleurstoffen is het chlorophyl dat aan de plantaardige producten een geelgroene kleur verleent. Daarnaast komt bv. het carotine voor, waarvan is komen vast te staan dat het een belangrijke rol speelt als voedingsbestanddeel. Zie hiervoor onder vitamine A.