Citroensap is het sap van de citroenvrucht (Citrus Limonum) dat speciaal in Zuid Italië, op de Grieksche eilanden en aan de Noordkust van Afrika in groote hoeveelheden door persen gewonnen wordt. Dit sap dient als grondstof voor de bereiding van citroenzuur. Het gehalte aan citroenzuur bedraagt 5-7%. Naast citroenzuur bevat het sap een bittere extractiefstof, gom en wat appelzuur. Samenstelling: eiwit 0,3%; organische zuren 6,5%; koolhydraten 2,7%; water 90%; verbrandingswaarde 400 calorieën per liter.
Behalve voor de bereiding van citroenzuur wordt tegenwoordig in Amerika ook reeds in vrij groote hoeveelheden citroensap in flesschen in den handel gebracht, dat langs een of anderen weg geconserveerd is (pasteurisatie b.v.). Dit sap dient voor het bereiden van verfrisschende dranken etc.
Citroensap wordt ook wel kunstmatig gemaakt uit 10% citroenzuur en 10% citroenspiritus in water. Dit laatste product staat in voedingswaarde — met het oog op het gehalte aan vitamine C — verre achter bij versch citroensap, dat ongeveer 500 mg vitamine C per liter kan bevatten.