Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Cadavermeel

betekenis & definitie

Cadavermeel is een veevoedermiddel dat bereid wordt uit de afgekeurde deden van het slachtvee. Deze, dus eigenlijk voor de consumptie onbruikbaar en gevaarlijk verklaarde materialen, worden, na fijn gesneden te zijn, met hooge-druk-stoom behandeld, waardoor alle ziektekiemen worden gedood. Na gedroogd en gemalen te zijn, krijgt men een donker gekleurd eiwitrijk meel, dat voor veevoederdoeleinden ongevaarlijk is. De samenstelling is al naar mate het uitgangsmateriaal meer of minder vleesch en beenderen bevat, zeer wisselend. Men mag gemiddeld aannemen: eiwit 50%; vet 12%; stikstofvrije extractiefstoffen 3,5%; ruwvezel 3%; asch 30%. Het eiwitgehalte varieert van 30 tot 60%; het vet van 7 tot 21% en het aschgehalte van 25 tot 40%. Daar de naam cadavermeel een minder gunstigen indruk maakt, is men er toe overgegaan dit product diermeel te noemen, hetgeen algemeen in toepassing is gebracht. Inderdaad zijn de eigenschappen van dit product goed, daar de verteerbaarheid zeer hoog is; voor het eiwit 78% en voor het vet zelfs 95% verteerbaarheid. Voor de varkensmesterij en in de pluimveeteelt vindt cadavermeel algemeen toepassing vanwege het hooge eiwitgehalte.