Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Cacaodoppen

betekenis & definitie

Cacaodoppen of cacaoschillen zijn afkomstig van de zaden van de cacaovrucht. De gemalen doppen worden wel verwerkt in mindere soorten chocolade; dit moet als vervalsching worden beschouwd. Vanwege het vrij hooge stikstofgehalte worden ze wel voor het vervalschen van veevoeder gebruikt. Hoewel ze nog wel eenige voedingswaarde hebben, mogen ze toch niet hoog aangeslagen worden.

Cacaodoppen leveren met benzine geëxtraheerd nog een 2e kwaliteit cacaoboter op, terwijl uit de ontvette massa ook nog theobromine kan worden bereid. Ook worden ze wel als surrogaat van thee gebruikt en wordt een waterig extract ervan wel gebruikt om den smaak van koffiesurrogaten te verbeteren.

Volgens onderzoekingen van den laatsten tijd komt in cacaodoppen een belangrijke hoeveelheid vitamine D voor wanneer ze in de tropen aan de zon zijn blootgesteld geweest, hetgeen bij het drogen veelvuldig schijnt voor te komen. Het gehalte aan vitamine D overtreft zelfs vaak dat van levertraan. (150-200 internationale eenheden per gram).