Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Aalbes

betekenis & definitie

Aalbes is de vrucht van Ribes rubrum. Er bestaan meerdere soorten van: de zwarte-, de roode- en de witte aalbes. Vooral de roode aalbes wordt zeer veel geteeld. De witte aalbes is gewoonlijk iets zoeter, terwijl de zwarte aalbes weinig direct geconsumeerd wordt. Toch is de zwarte aalbes van belang nl. vanwege zijn sterken smaak wordt ze veel door andere vruchten heen gewerkt bij de jambereiding. Ook vindt de zwarte aalbes toepassing bij de bessensapbereiding en tevens zijn deze bessen zeer geliefd om op jenever te zetten.

De roode aalbes wordt veel rauw gegeten en voor de bereiding van bessensap en van jam gebruikt.

Alle aalbessoorten zijn rijk aan pectine, zoodat ze gekookt altijd een geleiachtig product opleveren. De zure smaak schijnt voornamelijk veroorzaakt te worden door citroenzuur (2%) en appelzuur.

Samenstelling: eiwit 1,5%; organische zuren 2,5%; koolhydraten 5-7%; aschbestanddeelen 0,6%.