Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Aal

betekenis & definitie

Aal is een vischsoort, welke haar broedplaats in den Atlantischen Oceaan heeft, maar waarvan de zeer jonge dieren naar de Europeesche kusten gaan, waar ze de rivieren optrekken. Van hier komen ze als zg. glasaaltjes in al onze binnenwateren terecht. Sommige blijven hier jaren lang en bereiken dan soms wel de grootte van 1,25 m met een gewicht van 6 kg.

De aal uit stroomend water schijnt een fijneren smaak te hebben dan die uit slooten en vijvers. Om den smaak van de laatste te verbeteren moeten ze eenige dagen in frisch water gehouden worden. De aal wordt op tallooze wijzen toebereid: gerookt, gekookt, gebakken, gemarineerd.

Aal kan het best gedood worden door ze gedurende eenige minuten in water te houden waarin ongeveer 10% azijn en 5% keukenzout is gemengd.

Aal is in het algemeen zeer vet, waardoor de voedingswaarde hoog is. Al naar mate de visch al of niet toebereid is (gestroopt en graatloos), varieeren de verschillende bestanddeelen: water 33%-72%; eiwit 9%-18%; vet 5,5%-27,5%; koolhydraten practisch 0.

Het aantal calorieën per kg varieert van 1000 tot 3000 al naar mate de dieren meer of minder vet zijn.