Zonder gevaar zich te vergissen kan men zeggen dat de helft van alle over de hele wereld geproduceerde wijn afkomstig is uit Frankrijk, Italië en Spanje, ook al verschillen de hoeveelheden van jaar tot jaar en van land tot land vanwege de temperatuur en ziekten die op de wijnvelden kunnen heersen en ondanks de wetenschappelijke ontdekkingen van onze tijd die heel wat problemen van wijnbouw en -bereiding hebben opgelost, maar niet alle. Men moet de wijn zien als een natuurlijk verschijnsel dat nooit kan worden voorspeld.
Het is derhalve moeilijk de produktie van ieder land in cijfers uit te drukken, en helemaal in een tijd waarin het wijnbouwareaal in vele delen van de wereld voortdurend groeiende is. Het hieronder volgend overzicht geeft de gemiddelden over de afgelopen jaren aan, waarbij sommige al rekening houden met grote aanplanten die in een nabije toekomst al zullen gaan produceren.PRODUKTIE VAN WIJN IN DE WERELD
Hectoliters
Italië 70 000 000
Frankrijk 60 000 000
Spanje 40 000 000
USSR 32 000 000
Argentinië 28 000 000
Verenigde Staten 17 000 000
Portugal 10 100 000
West-Duitsland 8 600 000
Roemenië 8 000 000
Joegoslavië 6 300 000
Chili 6 000 000
Zuid-Afrika 6 000 000
Griekenland 5 600 000
Hongarije 4 700 000
Australië 3 700 000
Algerije 3 000 000
Bulgarije 3 000 000
Oostenrijk 2 900 000
Brazilië 1 970 000
Mexico 1 900 000
Tsjechoslowakije 1 400 000
Zwitserland 1 194 000
Cyprus 1 100 000
Tunesië 950 000
Uruguay 800 000
Marokko 764 000
Canada 500 000
Israël 430 000
Nieuw-Zeeland 350 000
Turkije 332 000
Japan 270 000
Albanië 170 000
Luxemburg 128 000
Peru 80 000
Syrië 80 000
Egypte 70 000
Libanon 40 000
Libye 30 000
Malta 20 000
Madagascar 20 000
Jordanië 15 000
Bolivië 14 000
Nederland 10 000
België 4 000
Iran 4 000
Totaal 324 545 000