Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Wijnproduktie

betekenis & definitie

Zonder gevaar zich te vergissen kan men zeggen dat de helft van alle over de hele wereld geproduceerde wijn afkomstig is uit Frankrijk, Italië en Spanje, ook al verschillen de hoeveelheden van jaar tot jaar en van land tot land vanwege de temperatuur en ziekten die op de wijnvelden kunnen heersen en ondanks de wetenschappelijke ontdekkingen van onze tijd die heel wat problemen van wijnbouw en -bereiding hebben opgelost, maar niet alle. Men moet de wijn zien als een natuurlijk verschijnsel dat nooit kan worden voorspeld.

Het is derhalve moeilijk de produktie van ieder land in cijfers uit te drukken, en helemaal in een tijd waarin het wijnbouwareaal in vele delen van de wereld voortdurend groeiende is. Het hieronder volgend overzicht geeft de gemiddelden over de afgelopen jaren aan, waarbij sommige al rekening houden met grote aanplanten die in een nabije toekomst al zullen gaan produceren.PRODUKTIE VAN WIJN IN DE WERELD

Hectoliters

Italië 70 000 000

Frankrijk 60 000 000

Spanje 40 000 000

USSR 32 000 000

Argentinië 28 000 000

Verenigde Staten 17 000 000

Portugal 10 100 000

West-Duitsland 8 600 000

Roemenië 8 000 000

Joegoslavië 6 300 000

Chili 6 000 000

Zuid-Afrika 6 000 000

Griekenland 5 600 000

Hongarije 4 700 000

Australië 3 700 000

Algerije 3 000 000

Bulgarije 3 000 000

Oostenrijk 2 900 000

Brazilië 1 970 000

Mexico 1 900 000

Tsjechoslowakije 1 400 000

Zwitserland 1 194 000

Cyprus 1 100 000

Tunesië 950 000

Uruguay 800 000

Marokko 764 000

Canada 500 000

Israël 430 000

Nieuw-Zeeland 350 000

Turkije 332 000

Japan 270 000

Albanië 170 000

Luxemburg 128 000

Peru 80 000

Syrië 80 000

Egypte 70 000

Libanon 40 000

Libye 30 000

Malta 20 000

Madagascar 20 000

Jordanië 15 000

Bolivië 14 000

Nederland 10 000

België 4 000

Iran 4 000

Totaal 324 545 000