Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Volnay

betekenis & definitie

Rode Bourgogne. Côte de Beaune, Frankrijk

De wijnen van Volnay zijn nogal delicaat voor Bourgognewijnen. Ze rijpen snel en zijn eleganter en lichter van kleur dan de wijnen van Beaune of Pommard. Ze zijn soepel, rond, van een goed evenwicht en met een buitengewoon fijn bouquet. De gemeente Volnay ligt tamelijk hoog op de helling zuidelijk van Pommard. Sommige wijngaarden hebben een betere ligging dan andere. Om zich tegen vorst en hagel te wapenen geven de wijnbouwers er de voorkeur aan hun wijngaarden in diverse percelen op te splitsen. Het wijngaardoppervlak van Volnay is ongeveer 213,5 ha groot en men produceert gemiddeld 8000 hl wijn.

In de middeleeuwen had Volnay een lichte ‘oeil-de-perdrix’-kleur (licht en bruinend). Hij was toen zeer populair. De hertogen van Bourgondië schonken Beaune- en Volnaywijnen aan koningen en pausen (die toen in Avignon verbleven). Lodewijk XI maakte een eind aan de heerschappij van de hertogen van Bourgondië, hij annexeerde het hertogdom en maakte daarbij tevens alle wijngaarden, waar men zo trots op was, tot zijn eigendom. Volnay schijnt een van zijn favoriete wijnen te zijn geweest. In 1477 liet hij de hele opbrengst van deze gemeente overbrengen naar zijn kasteel in Plessis-lès-Tours.

Hieronder volgt een lijst van de Premiers Crus van deze gemeente:

Les Caillerets Oppervlakte in ha 2,7

Les Caillerets-Dessus 14,7

Clos des Ducs 2,4

Les Brouillards 6,5

Les Mitans 4

L’Ormeau 4,3

Les Angles 3,5

Les Pointes d’Angle 1,5

Les Fremiets 6,5

Les Champans 11,3

Les Chevrets 6

Les Clos des Chênes 16,9

La Barre 2

La Bousse d’Or 1,9

Alleen de rode wijnen hebben recht op de benaming Volnay, terwijl de witte slechts onder de naam Meursault, de aangrenzende gemeente, mogen worden verkocht. Er bestaat een oud rijmpje dat men in deze streek nog veel hoon:

Entre Pommard et Meursault

C’est toujours Volnay le plus haut.

Topografisch gezien is niets minder waar. Het dorp kijkt uit over zijn wijngaarden, en de kerk, die boven alles uitsteekt, is het knooppunt van de wegen door de wijngaarden die al dalend daarnaar toe leiden en van de dorpsstraatjes, die al stijgend bij dat punt samenkomen. Les Caillerets is, samen met de aan de overkant van de weg gelegen Clos des Chênes, de hoogst gelegen en samen met de naastliggende Champans de beste wijngaard van Volnay.

Hoog op de helling heeft men een mooi uitzicht over de grote vlakte van de Bourgogne, en bij helder weer zijn zelfs de (besneeuwde) bergkammen van de Jura te zien. Ten zuiden van Volnay ligt het dorpje Monthélie waarvan de wijnen niet van hetzelfde niveau en ook minder bekend zijn dan die van Volnay, maar wel een stuk goedkoper.

In Volnay hoort men dikwijls het volgende rijmpje:

Qui n’a pas de vignes en Caillerets

Ne sait ce que vaut Ie Volnay

hetgeen wil zeggen dat een wijnbouwer die geen stukje van Les Caillerets bezit niet kan weten wat Volnay is.

Van de minder belangrijke crus noemen we Les Aussy, Carelles dessous, la Gigotte, Lasolle, Les Lurets, Peture dessus, Robardelle, Roncerets, Taillepieds en Verseuil.

De crus die een Appellation Volnay hebben, maar (voor een deel) op het grondgebied van Meursault liggen zijn: Les Caillerets, Les Santenots, Les Santenots du Milieu, Les Pétures en Les Cras.