Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Meursault

betekenis & definitie

Witte en zeer weinig rode Bourgogne. Côte de Beaune, Frankrijk

Meursault is de ‘belangrijkste stad van de helling waar de grote witte wijnen vandaan komen’. Hoewel de term ‘Côte de Meursault’ in de officiële terminologie niet voorkomt wordt hij regelmatig gebruikt, en eigenlijk terecht. Dit district omvat de gemeenten Meursault en Puligny-Montrachet, alsmede het gehucht Blagny, en vormt een groep die wat apart ligt ten opzichte van de rest van de Côte de Beaune. In het noorden wordt het door een bergpas gescheiden van Auxey-Duresses en Monthélie terwijl een andere het in het zuiden scheidt van Saint-Aubin. In het westen wordt de grens bepaald door de heuveltoppen en in het oosten door de weg van Beaune naar Chagny, met daarachter het Bourgondische laagland, het gebied van de wat simpeler wijnen. Maar ook om andere redenen is de ‘Côte de Meursault’ een bijzonder distria: de bodem is er kalkachtig met een grove ondergrond, de perfeae grond voor de Chardonnay. Sommige Meursault-wijngaarden liggen aan de verkeerde kant van de noordgrens waar men voornamelijk Pinot noir kweekt; de wijnen die er worden geproduceerd ontlenen hun naam aan het naburige dorp → Volnay en worden verkocht onder de benaming Volnay-Santenots.

Meursault betekent ‘muizesprong’, en het verhaal gaat dat de wijngaarden voor de rode wijnen vroeger slechts een muizesprong van die voor de witte vandaan lagen. Tegenwoordig zou alleen een soort Hercules-muis in één sprong van de een naar de ander kunnen overwippen. Toch vindt men hier en daar in de wijngaarden nog de Pinot noir, en produceren de wijnboeren uit de Meursault tussen de 700 en 1000 hl rode wijn per jaar.

In verhouding tot andere plaatsen in de Côte-d’Or is Meursault vrij groot, en het is moeilijk te zeggen of het nu een uit de krachten gegroeid dorp of een te kleine stad is. De plaats wordt omgeven door ronde heuvels die geleidelijk hoger worden in de richting van Blagny, helemaal alleen op de uiterste zuidwest-punt gelegen, waarvan de wijnen worden verkocht onder de namen Meursault en Meursault-Blagny, en heel soms BlagnyCôte de Beaune. Deze wijnen kunnen zowel rood als wit zijn, en die de laatste van die 3 benamingen dragen worden soms vermengd met wijnen uit bepaalde andere gemeenten uit de Côte de Beaune om als Côte de Beaune-Villages te worden verkocht. Meursault is een welvarend dorp met enkele interessante monumenten. De slanke torenspits die vanuit de overigens vrij plompe kerk oprijst doet de Bourgondiërs denken aan een kalotje op het hoofd van een boer. Ernaast staat een somber, grijs gebouw dat in de middeleeuwen als leprozenhuis werd gebruikt.

De Hospices de Beaune hebben verscheidene Meursault-wijngaarden ten geschenke gekregen, waarvan de wijnen, geheel volgens de gewoonte van de Hospices, worden verkocht onder de namen van de gevers: Loppin, Jehan Humblot, Baudot, Goureau, Albert Grivault en Béhèzre de Lambay. Meursault heeft ook zijn eigen kleine Hospice, ouder dan dat van Beaune, waarvan de poort op de weg naar het dorp uitkomt.

De meeste wijn die onder de naam Meursault wordt geproduceerd is wit. Het zijn mollige, ronde wijnen met een niet te beschrijven bouquet dat nu eens aan viooltjes, dan weer aan pepermunt doet denken. Het zijn ook droge wijnen, die echter niet de stalen hardheid van een Chablis bezitten maar een tegelijk duurzame en fantastische weelderigheid en afdronk. Deze wijnen bereiken snel hun top, en alleen de beste onder hen slagen erin op een goede manier oud te worden, terwijl de andere de neiging hebben nogal snel te maderiseren.

Het beste perceel is les Perriêres, en de wijn die daar wordt geproduceerd is heel vaak in staat de onvergelijkelijke Montrachet naar de kroon te steken. Ka Les Perrières komen Charmes, Genevrières en La Goutte d’Or, een heel bekende wijngaard. Ze bezitten allemaal dezelfde bekoorlijke gratie en dezelfde élégance. Ze verschillen nauwelijks van elkaar. Toch kan men hier ook nog de Pinot noir vinden en produceren de wijnboeren uit de Meursault jaarlijks tussen de 700 en 1000 hl rode wijn. De rode Meursaultwijnen zijn heel krachtig en ontplooien hun warmte en voortreffelijk bouquet pas wanneer ze wat ouder zijn. Kwalitatief zijn ze echter niet van hetzelfde niveau als de rode wijnen van de Côte de Nuits.

Enigszins in tegenstelling tot de wijnen van Meursault kunnen de witte wijnen van Blagny heel wat langer mee. Ze zijn pas op dronk nadat ze 2 jaar op fles zijn gerijpt, en men kan ze zo’n 20 jaar bewaren. Op deze uitzondering na lijkt de witte Blagny qua kenmerken en smaak echter veel op de witte Meursault. De rode wijnen zijn vrijwel gelijk aan elkaar, behalve dat de Blagny misschien iets beter is dan de Meursault.

De wijngaarden van Blagny meegerekend is Meursault in de Côte-d’Or de gemeente die het grootste wijngaardoppervlak heeft; ieder jaar moet er met Pommard en Beaune om de eerste plaats op het gebied van de kwantiteit worden gewedijverd. Het 480 ha grote wijngaardoppervlak van Meursault (waarvan ongeveer 200 ha de benaming Côte de Beaune aan de naam van de gemeente mag toevoegen), produceert gemiddeld 15000 hl witte wijn.

De beste wijngaarden in de gemeenten bezitten de titel Premier Cru en hebben het recht om op het etiket hun eigen naam aan die van de gemeente toe te voegen. Het zijn:

PREMIERS CRUS

In Meursault Oppervlakte in ha

Clos des Perrières en Les Perrières 13,8

Les Charmes-dessus 14,3

Les Charmes-dessous 16,8

Les Genevrières-dessus 10,6

Les Genevrières-dessous 5,4

La Goutte d’Or 5,3

Le Porusot-Dessus 5,3

Le Porusot 4,3

Les Bouchères 4,25

Les Santenots-Blancs 2,95

Les Santenots du Milieu 8,0

Les Caillerets 1,0

Les Petures 10,5

Les Cras 3,5

In Blagny

La Jennelotte 5,0

La Pièce-sous-le-Bois 11,25

Sous le dos d’Ane 5,0