Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Pommard

betekenis & definitie

Rode Bourgogne. Côte de Beaune, Frankrijk

Van de gemeenten in de Côte de Beaune komt Pommard, dat ongeveer 10 000 hl per jaar produceert, op de tweede plaats. Voordat de wetten op de appellations d’origine van kracht waren, schatte een kroniekschrijver uit de Bordeaux dat er wekelijks over de hele wereld meer Pommard werd verkocht dan de gemeente in 10 jaar kon produceren. De verbazingwekkende populariteit van deze wijn maakt hem tot een van de meest besmette plaatsnamen waar experts slechts weinig aan kunnen veranderen. Naar hun mening is de authentieke Pommard wel bijna altijd een uitermate aangename wijn, maar kan zelfs hij niet als een van de beste Bourgognes worden beschouwd.

Pal ten zuiden van Beaune splitst de grote weg zich: een tak gaat in de richting Chagny, de andere loopt kronkelend over de heuvels naar Autun, via Pommard, Volnay en Monthélie. Deze weg loopt om de met wijngaarden omringde dorpen heen. Veel wijngaarden zijn ommuurd, met namen van de verschillende wijnhandelaren op de stenen geschilderd. Wanneer u deze weg inslaat vindt u de Petits-Epenots aan uw rechterhand, vlak na de splitsing, en daarna Les Grands-Epenots, Le Clos Blanc en dan het dorp zelf. Pommard, een klein ingeslapen dorp dat vrijwel doormidden wordt gesneden door een traag voortkabbelend beekje, is getooid met een merkwaardige klokketoren op het marktplein. Men is Pommard nog niet binnen of men is er alweer uit om daarna terecht te komen in een zee van wijngaarden die heuvel op naar Volnay leidt.

De verschillende crus vertonen onderling minder verschil dan die van de andere plaatsen in de Bourgogne. Niettemin is Les Epenots doorgaans uitermate soepel en harmonisch, met een mooi bouquet; Les Rugiens is de stevigste en Les Argillières de lichtste. Een andere bijzondere wijngaard is Les Chaponnières. Alle wijnen hebben de stevigheid, de donkere kleur en het bouquet gemeen. Kloeker dan die van Beaune, vullen ze de mond en hebben ze een aangename afdronk. Maar de meeste wijnen van de Côte de Nuits zijn voller, zowel qua body als qua textuur. Chaptalisatie (toevoeging van suiker aan de gistende most) geeft ze meer body en alcoholgehalte.

Bij de eerste belangrijke classificatie in de Cote-d’Or in 1860 kwam Pommard er beter af dan bij de tweede in 1936. Bij de eerste werden namelijk 3 crus tot de beste van de Côte-d’Or gerekend, terwijl ze bij de tweede werden gedegradeerd tot Premiers Crus. Dat houdt in dat alle wijnen van Pommard de plaatsnaam dragen en dat de beste flessen de naam van de wijngaard eraan zullen toevoegen, bijvoorbeeld Pommard-les-Epenots of Pommard-Rugiens.

Een van de redenen waarom de Pommard zo’n grote bekendheid geniet is het feit dat de wijngaarden groot en de produkties hoog zijn. 337 ha van deze gemeente is beplant met Pinot noir welke wijnen geeft met een Appellation Pommard, al of niet Premier Cru. Een bijkomende reden voor de bekendheid, ja zelfs populariteit van Pommard is de goed uit te spreken naam - ook in de Angelsaksische landen.

PREMIERS CRUS

Oppervlakte in ha

Les Rugiens-Bas 5,8

Les Rugiens-Hauts 7,6

Les Epenots 11,0

Clos des Epenots 3,6

Les Petits-Epenots 20,2

Clos de La Commaraine 4,0

Le Clos Blanc 4,3

Les Arvelets 8,5

Les Charmots 3,6

Les Argillières 3,6

Les Pézerolles 7,3

Les Boucherottes L7

Les Saussiles 3,8

Les Croix-Noires 1,2

Les Chaponnières 3,3

Les Fremiers 4,9

Les Bertins 3,7

Les Jarollières 3,2

Les Poutures 4,2

Le Clos Micot 3,9

La Refène 2,5

Clos du Verger 2,5

Derrière Saint-Jean 1,2

La Platière 5,8

Les Chanlins-Bas 7,1

Les Combes-Dessus 2,8

La Chanière 10,0