Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Clos de la roche

betekenis & definitie

Rode Bourgogne. Morey-Saint-Denis in de Cöte de Nuits, Frankrijk.

Officiële klassering: Grand CruIn deze sector van de Cöte de Nuits is Clos de La Roche een van de minst bekende wijngaarden. Een goede, soms zelfs uitzonderlijke wijn, die voor een verstandige koper een goede belegging kan zijn.

Al eeuwenlang staat deze wijngaard in de schaduw van Bonnes Mares, Clos de Tart en Clos de Lambrays. En om het nog erger te maken werden de wijnen van Morey meestal verkocht onder de naam van een van de 2 naburige gemeenten (Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny), wat voor de laatste waarschijnlijk eerder een voordeel was dan een nadeel.

De wijngaard is een van de grootste van Morey en heeft een oppervlakte van meer dan 15 ha. Hij ligt op een heuvel die de weg beheerst die door de op de scheidslijn tussen Gevrey en Morey liggende wijngaarden loopt. De wijnen die ervandaan komen zijn zo adellijk dat dit een van de zeer weinige Grands Crus de Bourgogne is waarvan de flessen niet de naam van de gemeente vermelden, omdat die van de ‘Clos’ al voldoende is. Het spreekt vanzelf dat de wijn aan de strenge normen voor de Grands Crus moet voldoen om deze benaming te mogen voeren. Zoals de meeste Moreywijnen is ook deze een robuuste en rijke wijn, ofschoon wonderlijk delicaat, zoals de Clos de Tart. Als men van de krachtige en adellijke Chambertin een rechte lijn trekt naar de elegante Musigny, ligt Clos de La Roche misschien net onder de Chambertin, waarvan hij de sobere majesteit mist; hij bezit echter een verleidelijke gratie.

Evenals vele andere wijngaarden in de Bourgogne behoort ook Clos de La Roche aan meerdere eigenaren.

De gemiddelde produktie bedraagt 300 hl wijn per jaar.