Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Chambolle-musigny

betekenis & definitie

Rode Bourgogne, maar ook witte. Chambolle in de Côte de Nuits, Frankrijk

Delicate, elegante rode wijnen met een opwindend aroma, die de fragiele, maar tegelijk ook resolute charme van ‘vrouwelijke’ wijnen hebben. De witte wijnen - die slechts in zeer geringe hoeveelheid worden geproduceerd - hebben dezelfde charme, maar niet helemaal dezelfde fijnheid die de rode zo groots maakt. Deze wijnen zijn al eeuwenlang beroemd en slagen er sinds lange tijd in de wijnen uit de naburige wijngaard Morey-Saint-Denis, waarmee ze trouwens nauwelijks iets gemeen hebben, volledig in de schaduw te stellen. De Moreywijnen worden al gauw fors, hard en onstuimig, in alle opzichten het tegengestelde van de Chambolle. Toch werd een groot gedeelte van de Moreywijnen ooit onder Chambolle-etiket verkocht, tot de wet op de herkomstbenamingen daar een eind aan maakte en daarbij bepaalde dat Morey een eigen Appellation kreeg. Een van de opmerkelijkste wijngaarden - Les Bonnes Mares - wordt door de 2 gemeenten gedeeld; de wijn lijkt echter meer op de Chambolle dan op de Morey.

→ Les Bonnes Mares en → Musigny, die elk op de rand van de gemeente liggen, zijn de belangrijkste Chambolle-wijngaarden. Beide zijn officieel tot Grand Cru geklasseerd en dragen op hun etiket alleen de naam van de wijngaard, wat betekent dat ze van uitzonderlijk grote klasse zijn.

Onder de Premiers Crus zit ook een aantal voortreffelijke wijnen, eveneens van formaat en klasse, die doorgaans nèt niet het niveau van de 2 bovengenoemde topwijnen halen, wat op hun etiket tot uiting komt in de namen van zowel de wijngaard als de gemeente. De beste hiervan is ‘Les Amoureuses’ die even ten oosten van de Musigny-wijngaard ligt, op de denkbeeldige scheidslijn tussen Chambolle-Musigny en Vougeot. De naam betekent ‘De verliefde vrouwen’, en is volgens de Bourgondiërs zeer toepasselijk. De wijn is iets minder karakteristiek (maar nauwelijks!) dan die van Musigny, maar in een goed wijnjaar door een kundige wijnboer bereid kan hij van een delicate vrouwelijkheid, een betoverende gratie en een hartverwarmend bouquet zijn.

Negentien andere wijngaarden worden tot de categorie van Les Amoureuses gerekend, en hoewel hun produktie maar zelden hetzelfde voortreffelijke kwaliteitsniveau bereikt, kunnen hun wijnen toch vaak perfect gemaakt en heel mooi zijn.

De wijnen die niet afkomstig zijn uit een van de 2 Grands Crus of een van de 20 Premiers Crus, of van andere geklasseerde wijngaarden die hier niet worden genoemd omdat we er geen ervaring mee hebben, worden verkocht als Chambolle-Musigny. Het zal echter duidelijk zijn dat ze niet aan de uiterst strenge minimum normen van de andere classificaties voldoen, hoewel ze wel een aantal van de specifieke kenmerken daarvan bezitten, zij het minder uitgesproken.

Het wijngaardoppervlak van Chambolle-Musigny bedraagt ongeveer 190 ha, en de gemiddelde jaarproduktie is ca 6500 hl rode wijn.

GRANDS CRUS

Cru Oppervlakte

Les Musigny in ha 10,7

Les Bonnes Mares (gedeeltelijk) 13,7

PREMIERS CRUS

Les Amoureuses 5,25

Les Charmes 5,8

Les Cras 4,5

Les Borniques 1,5

Les Baudes 3,5

Les Plantes 2,6

Les Hauts-Doix 1,75

La Colombe d’Orveau 5

Les Chatelots 2,6

Les Gruenchers 3

Les Groseilles 1,5

Les Fuées 6,2

Les Lavrottes 1

Derrière-la-Grange 0,73

Les Noirots 2,9

Les Sentiers 4,8

Les Fousselottes 4

Aux Beaux-Bruns 2,4

Les Combottes 0,65

Aux Combettes 2,27

Les Carrières 0,7

Les Chabriots 1,5

Combe d’Orveau (gedeeltelijk) 2,3

Aux Echanges 1

Les Grands Murs 0,9