Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Morey-saint-denis

betekenis & definitie

Rode en ook toat witte Bourgogne. Côte de Nuits, Frankrijk

De wijnen van Morey-Saint-Denis variëren wat meer dan die uit de meeste andere gemeenten van de Côte-d’Or. Sommige daarvan weerspiegelen de ligging van de wijngaarden, halverwege tussen de sobere statigheid van GevreyChambertin en de elegante verfijning van Chambolle-Musigny. Andere munten weer uit in koppige mannelijkheid en worden als de meest volle wijnen van de helling beschouwd. Maar één ding is zeker: ze zijn geen van beide erg bekend. Vroeger verkocht men bijna geen wijn onder de naam Morey, ofschoon er toch een aanzienlijke hoeveelheid van werd geproduceerd. Deze produktie werd doorgaans vermengd met die van de naburige gemeenten en heel eenvoudig verkocht als Gevrey-Chambertin of ChambolleMusigny. Het gevolg hiervan was dat Morey nooit grote bekendheid heeft verworven en dat er zelfs vandaag de dag maar weinig wijnliefhebbers zijn die deze naam en deze wijn kennen.

Aan het plaatsje zelf valt nauwelijks iets te beleven en de doodenkele bezoeker ziet niet veel meer dan een stoffig plein waar de kronkelige weg door de wijngaarden begint. Vlak bij dit plein, door een hoge muur omgeven, bevindt zich Clos des Lambrays (een van de beste wijngaarden van Morey) met daarnaast Clos de Tart. De andere grote wijngaarden liggen in de naaste omtrek.

De beste wijngaarden van de Bourgogne werden geklasseerd in 1860 en later nog eens in 1936. Volgens de eerste classificatie waren de beste wijnen van Morey die uit Clos de Tart, Clos des Lambrays en Bonnes Mares (ofschoon de laatste grotendeels op het grondgebied van Chambolle-Musigny ligt en maar voor een heel klein stukje in Morey). In deze rangorde zijn enige kleine wijzigingen aangebracht, zodat de nieuwe lijst van de beste wijnen er als volgt uitziet: → Clos de Tart, → Clos de la Roche, → Clos SaintDenis en → Bonnes Mares.

In 1981 werd Clos des Lambrays weer aan deze lijst toegevoegd als een Grand Cru, met appellation contrôlée. In goede jaren brengen de wijngaarden een van de beste wijnen van de hellingen voort.

Clos de Lambrays en Clos de Tart zijn de meest robuuste wijnen van de gemeente, doorgaans gevolgd door Clos de la Roche. Bonnes Mares zit dikwijls dicht tegen de verfijnde Chambolle aan, maar behoudt daarbij zijn ferme stevigheid en zijn vrij grote levendigheid. Clos Saint-Denis is de lichtste en teerste van alle Grands Crus. Hij is meestal uitstekend, maar heeft niet die grootsheid van de andere Grands Crus.

Buiten het oppervlak van de 5 Grands Crus is het wijngaardoppervlak van de gemeente Morey bijna 102 ha groot, met een gemiddelde produktie van 2500 hl rode wijn en een kleine hoeveelheid witte wijn.

GRANDS CRUS Oppervlakte in ha

Bonnes Mares (zie ook Chambolle-Musigny) 1,5

Clos de la Roche 16

Clos Saint-Denis 6,3

Clos de Tart 7,5

Clos des Lambrays 8,3

PREMIERS CRUS

Les Ruchots 2,63

Les Sorbets 2,95

Clos Sorbet 3,32

Les Millandes 4,29

Le Clos des Ormes (gedeeltelijk) 4,86

Meix-Rentiers 1,17

Monts-Luisants 3,12

Les Bouchots 2,02

Clos Bussière 3,10

Aux Charmes 1,25

Les Charnières 2,43

Côte-Rôtie 0,53

Calouères 1,33

Maison Brûlée 1,86

Chabiots 2,19

Les Fermières 2,35

Les Genevrières 0,89

Les Chaffots 1,21

Les Chénevery (gedeeltelijk) 3,24

Aux Cheseaux 2,42

La Riotte 2,47

Clos Baulet 0,85

Les Gruenchers 0,61

Les Faconnières L74

Les Blanchards 1,80