Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Bonnes mares

betekenis & definitie

Rode Bourgogne. CSte de Nuits.

Chambolle-Musigny en Morey-SaintDenis. Officiële klassering: Grand CruOver het ontstaan van de naam tast men in het duister, maar het lijdt geen twijfel dat het ergens verband houdt met helder of minder helder stilstaand water. Voor Bourgogne-begrippen beslaat de cru Bonnes Mares een vrij groot oppervlak: 11 ha in totaal, waarvan 1,8 ha bij Morey-Saint-Denis hoort en de rest bij Chambolle. Het gebied van Bonnes Mares grenst aan dat van de Clos de Tart en van Morey en loopt langs de kronkelende weg die naar de top van de heuvel loopt. Normaliter staan de namen van de 2 gemeenten, waaronder de Bonnes Mares valt, niet op het etiket. Bonnes Mares is een Grand Cru. Van de honderden geklasseerde Bourgognewijnen zijn er slechts 31 Grands Crus.

De naam op zichzelf is dus al voldoende. Verder moeten het wijnjaar, de naam van de wijnboer of de wijnexporteur met adres, of beide, op het etiket vermeld staan. Iedere andere vermelding is overbodig.

Zoals voor zovele crus in de Bourgogne geldt, is Bonnes Mares in handen van verschillende eigenaren (een van hen is tevens de auteur van dit boek), die ieder hun eigen wijn verbouwen. Deze zeer goede wijn is nauwelijks in het buitenland bekend en men weet niet waaraan dat ligt. Hij behoort tot de beste Côte de Nuits en hij is beter dan de meeste Côte de Beaune met uitzondering van Corton. Desalniettemin zijn er heel wat minder interessante wijnen die meer bekendheid genieten. Misschien wordt hij enigszins overvleugeld door de geweldige Musigny, afkomstig uit de wijngaarden aan de andere kant van Chambolle, of over het hoofd gezien door wijnliefhebbers die te snel doorstomen naar Gevrey-Chambertin.

Evenals alle rode wijnen van het departement Côte-d’Or wordt de Bonnes Mares bereid uit Pinot noir-druiven. Dank zij de bodemgesteldheid ontstaat een wijn die over het algemeen molliger, ronder van smaak is dan de grote wijnen van Morey en die bovendien even elegant en verfijnd is als de Musignywijnen. Doordat het tanninegehalte hoger is dan bij de meeste Bourgognewijnen blijft de kracht van de wijn langer behouden. De wijn kan dus lang liggen en zijn smaak perfectionneren. Ook als hij eenmaal zijn hoogtepunt heeft bereikt, houdt die kwaliteit langer stand dan bij andere Bourgognewijnen.

De produktie is gering: ongeveer 300 hl per jaar, hetgeen overeenkomt met 3100 → caisses.