Moeder betekenis & definitie

Zo moeder, zo dochter, de dochter lijkt op haar moeder.

Dit spreekwoord is te vinden in Ezechiël 16:44-45, ‘Zo moeder zo dochter, luidt het spreekwoord in de mond van iedereen die je bespotten wil. Je bent echt een dochter van je moeder: ook zij verachtte haar man en haar kinderen, en je bent net als je zusters: ook zij minachtten hun man en kinderen’ (NBV). Het is een zeer algemeen voorkomende gedachte, met een parallel in zo vader, zo zoon, en dan ook niet noodzakelijk van bijbelse herkomst. De uitdrukking is al aangetroffen in een van de oudste Nederlandse spreekwoordenverzamelingen, de Proverbia Communia (circa 1495): ‘hoe die vader so es die sone hoe moeder so dochter’.

Bijbelcitaat: Luthervertaling Visscher (1648-1896), Ezechiël 16:44. Zoo moeder, zoo dochter. (Statenvertaling (1637): Soo de moeder is, is hare dochter. Ook de oudere vertalingen hebben een omslachtiger formulering.)

Gebruiksvoorbeeld: Ik heb een leuk hulpje denk ik, de dochter van een hulp die ik jaren geleden als jong meisje aan huis had en heel goed beviel. Zo moeder, zo dochter, denk ik maar. (Meppeler Courant, mei 1995)

Gebruiksvoorbeeld: Dit gedrag hangt niet samen met leeftijd of lichaamsafmetingen, en van een “zo moeder, zo dochter” effect blijkt al helemaal niets. (NRC, feb. 1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017