Volgens het Consumptieijs-besluit mag in Ned. de aanduiding r. uitsluitend gebruikt worden voor consumptieijs, wanneer dit ten minste 12% melkvet bevat. Voor de bereiding van r. worden als grondstoffen melk en allerlei melkproducten gebruikt, b.v. room, ongezouten boter, gecondenseerde melk, melkpoeder: verder suiker, een bindmiddel, b.v. gelatine, en soms eieren en bepaalde smaakstoffen (vruchtensappen, vanille, e.d.).
De vraag, welke grondstoffen men neemt, is dikwijls een economische kwestie. Als vb. van de samenstelling van een r. van goede kwaliteit kan het volgende gelden:
Melkvet 12,5%
Vetvrije droge stof van melk 10,0 %
Suiker 16,0 %
Gelatine 0,3 %
Droge stof van eieren 0,5 %
Een hoger vetgehalte geeft een te machtig product. Volgens de Belgische wetgeving mag het woord r.slechts gebruikt worden, indien het product niet minder dan 8% (in gewicht) botervet bevat en niet minder dan 11%, 10%, 9% vetvrije droge stof afkomstig van de melk, al naargelang de hoeveelheid botervet resp. ligt tussen 8 en 10 %, tussen 10 en 14%, of hoger is dan 14%. Behalve zuivelproducten mogen er slechts suiker, eieren, water, aromatische stoffen, kleurstoffen en stabilisatoren in aanwezig zijn. Verder is bepaald dat het product gepasteuriseerd moet zijn en welke densiteit het moet hebben. De producten, die er in verwerkt worden en die niet door een zeef met 1 mm maasopening gaan, worden niet beschouwd als deel uit te maken van het product.