Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Azijnzuur

betekenis & definitie

vetzuur van de samenstelling C2H4O2, structuurformule CH3.COOH, kleurloze vaste stof (of vloeistof) met stekende geur, smp. 16,6o, kp. 118o, s.g. 1.049, in alle verhoudingen mengbaar met water, alcohol en aether. A. komt in tal van planten in vrije toestand, in zouten of in esters voor.

Het wordt bij de droge destillatie van hout verkregen. Technische bereiding: oxydatie in verdunde waterige oplossing van aethanol (= aethylalcohol) door luchtzuurstof onder invloed van azijnzuurbacteriën of synthetisch uit acetyleen. Op grote schaal gebruikt, wanneer een zwak zuur nodig is, b.v. voor coaguleren van latex. Esters van azijnzuur, die een vruchtengeur bezitten (v.b. aethyl- en amylacetaat) worden toegepast als oplosmiddel; zouten o.a. als beitsmiddel.