azijnzuur
azijnzuur - zelfstandig naamwoord uitspraak: a-zijn-zuur 1. samengesteld zuur dat wordt gebruikt als conserveringsmiddel ♢ in deze pot augurken zit azijnzuur Zelfstandig naamwoord: a-zijn-zuur het azijnzuur
Muiswerk Educatief (2017)
azijnzuur - zelfstandig naamwoord uitspraak: a-zijn-zuur 1. samengesteld zuur dat wordt gebruikt als conserveringsmiddel ♢ in deze pot augurken zit azijnzuur Zelfstandig naamwoord: a-zijn-zuur het azijnzuur
Bierwoordenboek.nl (2017)
Azijnzuur, ook wel ethaanzuur genoemd, is een vluchtig organisch zuur met een typische sterke geur. De chemische formule is; C2H4O2 of CH3COOH
Getty Research Institute (1990)
azijnzuur - Een kleurloze, bijtende vloeistof met een penetrante geur, CH3-COOH, die voor een groot aantal doeleinden wordt gebruikt, zoals voor etsen en solderen, het verwijderen van vlekken en voor bleken. Ook wordt deze vloeistof gebruikt als conserveermiddel in fotografische chemicaliën.
drs. L.A. Beeloo (1981)
ook genoemd methaancarbonzuur (CH3COOH), is een organisch zuur dat koolstof, waterstof en zuurstof bevat. Behalve door oxydatie van alcohol (azijnzuurgisting) wordt het ook uit hout of uit acetyleen (ethyn) gemaakt. Het wordt in de chemische industrie veel gebruikt, o.a. bij de bereiding van acetaatzijde, geneesmiddelen, enz.
Jan Zellenrath (1979)
Dit vluchtige zuur is in zeer geringe hoeveelheid altijd in wijn aanwezig; als men de azijn- of melkzuurbacteriën de vrije teugel laat zal de wijn zuur worden en tot azijn worden omgezet. Formule: CH3COOH. → * 09 HOE WORDT WIJN GEMAAKT?
Veerman (1954)
vetzuur van de samenstelling C2H4O2, structuurformule CH3.COOH, kleurloze vaste stof (of vloeistof) met stekende geur, smp. 16,6o, kp. 118o, s.g. 1.049, in alle verhoudingen mengbaar met water, alcohol en aether. A. komt in tal van planten in vrije toestand, in zouten of in esters voor. Het wordt bij de droge destillatie van hout verkregen. Technis...
Van Dale Uitgevers (1950)
1. o. zuur dat verkregen wordt door oxydatie van verdunde alcohol of door droge distillatie van hout; 2. bn., azijnzure zouten, zouten met azijnzuur gevormd, acetaten, ook azijnzuurzouten.
Winkler Prins (1949)
CH3 . COOH, zeer belangrijke stof in de techniek, o.a. voor de bereiding van aceton en acetylcellulose. Het is een heldere vloeistof die bij 16,6 gr. C. behoort te stollen. Bereiding geschiedt door biologische oxydatie (wijnazijn), door droge destillatie van hout (houtazijn) en langs katalytische weg uit acetyleen. De laatste methode is verreweg he...
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: