Zuidnederlands Woordenboek

Walter De Clerck (1981)

Gepubliceerd op 03-02-2023

lambiek

betekenis & definitie

Soort van zwaar Brussels bier.

Lambiek wordt gebrouwen van 40% tarwe en 60% mout; gedurende het koken wordt 500 g oude hop per hl toegevoegd, na 6 uur koken wordt het gekoeld aan een luchtstroom, die er de micro-organismen in brengt, Grote Van Dale 1311 (1976).

De „geuze-folder” ... waarin ... de essentiële gegevens voorkomen over lambik en geuzebier samen met de integrale tekst van het koninklijk besluit ter bescherming van deze benamingen, Nieuwsblad 23/4/1977.

Sam.: geuzelambiek, kriekenlambiek (zie die woorden); - lambiekbier (Voor slechts 25 frank per persoon wijdt de brouwer U in, in de geheimen van het Brabants lambikbier en de grillen van de geuze, Nieuwsblad 23/4/1977); lambiekbrouwerij (Tot einde september is een lambikbrouwerij ... te Beersel .. elke zondag ... toegankelijk, Nieuwsblad 23/4/1977); lambiekvat (Hij tapt twee stopen bier uit het lambikvat van de kelder, en hij schenkt onmiddellijk het blonde moersap in, TEIRLINCK 1952, 2, 171).