Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 09-06-2021

achter Bornholm liggen

betekenis & definitie

(1923) (Barg. + zeem.) de nacht bij zijn vrouw doorbrengen; een meisje van lichte zeden bezoeken. Refereert aan het Deens eiland Bornholm in de Oostzee, ooit een veilige wijkplaats voor zeevarenden, die daar met hun schepen in de luwte voor anker gingen. Vgl. Kaap* Kont.

•Ik zeg: „pas maar op, ouwe bok, da' je daar 't nie' te wete komp, da jai hier op de uitkaik gezete hep, as je weer achter Bornholm vertuid ben", zee ik. (Ons Zeewesen. Volume 22. 1923)
• En, zooals de zeeman geneigd is te meenen het summum van genot en heerlijkheid bereikt te hebben zoo hij veilig in eigen bed, in eigen huis zijn nachtrust kan genieten, zoo ligt het voor de hand, dat hij dien toestand niet duidelijker kon omschrijven dan met de uitdrukking, dat hij „Achter Bornholm" of „Achter Bornholm ten anker" had gelegen. (Voorwaarts, 07/12/1926)
• Nu moet u niet denken, zegt kapitein Dost, dat wij bij elk briesje maar ,, achter Bornholm (dat wil zeggen: in rustiger water) gaan liggen, zó bang zijn we met de ,,Aldo" nu ook weer niet. Nee hij danst er wel eens dapper over dat verzeker ik u. (Leeuwarder Courant, 22/12/1951)
• Kent u het gezegde 'Achter Bornholm liggen'? Voor de schippers betekende dat dat ze in de luwte in de rust van het granieten eiland in de Oostzee lagen, in overdrachtelijke zin dus dat ze in ruste, met pensioen waren. Welaan niet alleen achter Bornholm is het rustig en goed toeven, ook óp Bornholm want al varen er autoveren van Travemünde, Ystad (het grappige romantische stadje aan Zwedens zuidkust) en van Kopenhagen, het blijft er rustig. (Leeuwarder Courant, 10/03/1964)
• Veilig achter Bornholm ligt hij verluid. Hij is aan de wal en thuis en Vermeer vaart nu zijn 'Poolster'. (Kees Borstlap: Zilt: Verhalen van de zee. 1971)
• (Annemarie Houwink ten Cate: Signalement van sprekende zegswijzen. 1978)