voorheen Italiaans Somaliland, vroegere Italiaanse kolonie, sedert 1 Apr. 1950 in opdracht van de Verenigde Naties als trusteegebied bestuurd door het vroegere moederland. Het gebied maakt deel uit van de zgn. „Oosthoorn” van Afrika en strekt zich langs de kust van de Indische Oceaan uit van Kaap Guardafui in het N. tot Dicks Head in het Z.
Naar de landzijde wordt het begrensd door Ethiopië en Brits Somaliland. De oppervlakte is ca 400.000 km2, met (1950) ca 1 millioen inw., waaronder ca 4500 Italianen. De rotsige kust is vrijwel ononderbroken en heeft behalve Kismajoe geen natuurlijke haven. De hoofdstad, tevens de belangrijkste haven, Mogadiscio (70.000 inw.) is door de Italianen aangelegd. Het zacht golvende binnenland is dor en droog; alleen langs de benedenloop van de Welei Dsjebeli en de Juba is een strook vruchtbare grond; het binnenland bestaat uit savannen, de overige vegetatie bestaat uit doornig struikgewas, het kustgebied is vegetatieloos. Het klimaat is heet en zeer regenarm; gem. jaartemperatuur 24-30 gr. C.Aan de kust valt winterregen, in het bergachtige binnenland valt zomerregen. De fauna omvat leeuwen, luipaarden, zebra’s, olifanten, giraffen, nijlpaarden, neushoorns. De bevolking bestaat uit de Hamietische Somali; aan de kust leven de zeer primitieve Danakils. Primitieve landbouw en veeteelt (kamelen, runderen, schapen, geiten) en wat visserij vormen de hoofdmiddelen van bestaan. In het Z. hebben de Italianen plantages aangelegd (bananen en suikerriet, katoen en sisal). De export omvat ivoor, gommen, sesamolie, hars, huiden, geklaarde boter en katoen. De zoutwinning heeft een jaarproductie van ca 300.000 ton.
De kuststreek van Somaliland stond reeds vroeg onder Mohammedaanse invloed. Het werd achtereenvolgens veroverd door Zanzibar, Portugal (16de eeuw), de imams van Maskate (17de eeuw) en in 1866 weer door Zanzibar. In 1899 verkreeg Italië er een invloedssfeer, die in 1905 door gebiedsafstand door Engeland werd versterkt. Na langdurige Engels-Italiaanse onderhandelingen werd in 1924 ook Jubaland met Kismajoe aan Italië afgestaan. Van Ital. Somaliland uit werd in 1935 Abessinië veroverd.
Tijdens Wereldoorlog II werd Ital. Somaliland in Jan. 1941 door Britse troepen veroverd, die Kismajoe op 15 Febr. en Mogadiscio op 25 Febr. bezetten. Sedertdien bleef het land onder Brits militair bestuur (Brits-Ethiopisch verdrag van 31 Jan. 1942, aangevuld 19 Dec. 1944), tot het op 1 Apr. 1950 door de Ver. Naties als trustgebied weer aan Italië werd toegewezen.
Lit.: A. Bullota, La Somalia sotto due bandiere (Milano 1949); C. Corni, Somalia Italiana, 2 dln (Mogadiscio 1937); S. Pankhurst, Ex-Italian Somaliland (London 1951).